Cadmus fordítás Cadmus

Lövöldözés miatt rövid időre lezárták a kartúmi repülőteret

2020. 01. 15.

Lövöldözés miatt rövid időre lezárták a kartúmi repülőteret kedden – közölte az al-Dzsazíra, illetve al-Hadasz televízió.

A szudáni hírszerzés (NISS) elbocsátott munkatársai Kartúmban a levegőbe lőttek tiltakozásul, amire válaszult nagy létszámban kivonultak a biztonsági erők. Emiatt egy időre lezárták Szudán légterét, valamint a főváros, Kartúm repülőterét.

A Reuters brit hírügynökség által idézett szemtanúk látták, amit felvonultatták az egyik legbefolyásosabb szudáni milícia, a Gyors Támogatási Erők (RSF) és a hadsereg katonáit Kartúmban, miután fegyveresek tüzet nyitottak az NISS székháza előtt.

Feiszál Mohamed Száleh tájékoztatási miniszter a televízióban elmondta, hogy a lövöldöző fegyveresek a hírszerzés volt dolgozói voltak, akiket feldühített felmondásuk határideje és mikéntje. A hatóságok továbbra is igyekszenek meggyőzni a fellázadt egységeket, hogy adják át fegyvereiket – mondta a miniszter, aki szerint sebesülés nem történt.

Szudánban polgári vezetők és a katonaság felügyelte hároméves politikai átmeneti időszak van, amióta áprilisban megbuktatták Omar el-Besir elnököt. Mohamed Hamdan Dagalo tábornok, a katonai tanács helyettes vezetője és az RSF feje elmondta, hogy a lövöldözések mögött Száleh Gos, a szudáni hírszerzés egykori vezetője áll.

Dagalo közölte, hogy bár a keddi incidenst nem tekinti puccskísérletnek, semmilyen ilyen lépést nem fognak eltűrni. Az al-Arabíja hírtelevíziónak nyilatkozó katonai vezetők szerint a tiltakozó megmozdulás miatt nincs veszélyben az ország biztonsága, a helyzetet erő alkalmazása nélkül sikerült ellenőrzés alatt tartani.

A hírszerzés reformja az Omar el-Besir távozásáért tüntetők egyik fő követelése volt. A menesztések a hírszerzés átalakításának keretében történtek.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑