2018. 10. 19.

Lövöldözés volt a kandahari kormányzó hivatalban

Lövöldözés volt csütörtökön a dél-afganisztáni Kandahár tartomány kormányzójának hivatalában, ahol kicsivel korábban Scott Miller, az amerikai- és a NATO-erők afganisztáni parancsnoka tárgyalt – mondták el szemtanúk.

A lövöldözésben életét vesztette Abdul Razek befolyásos tartományi rendőrfőnök. Meghalt a tartományi kormányzó és az afgán titkosszolgálat helyi vezetője is.

A merényletért a kormányellenes tálib lázadók vállalták a felelősséget, a szóvivőjük, Zabihullah Mudzsahid által online kiadott közlemény pedig hozzátette, hogy a Abdul Razek mellett a támadás másik célpontja Miller volt.

Egy magas rangú biztonsági tisztségviselő szerint a kormányzó egyik testőre nyitott tüzet rájuk. A rettegett, keménykezű Razek a tálibok esküdt ellensége volt.

Knut Peters NATO-szóvivő szerint Millert nem érte találat, de két amerikai katona szintén megsebesült. Helyi illetékesek azt mondták, hogy az amerikai tábornokot a testpáncélja védte meg, de ezt az értesülést a NATO főhadiszállásán nem erősítették meg.

A tartományi tanács elnöke, Szajíd Dzsan Hakrezval szerint az afgán tisztségviselők éppen a repülőgéphez kísérték külföldi vendégeiket, amikor a lesben álló testőr tüzet nyitott rájuk. Felrobbant két kézigránát is.

Afganisztánban szombaton parlamenti választásokat tartanak. A tálibok a voksolás bojkottálására szólították fel a lakosságot, és támadásokkal fenyegettek. A felkelők jelentős teret nyertek azóta, hogy 2015 januárjában a NATO befejezte aktív harci műveleteit az országban.

MTI

, , ,
Back to Top ↑