Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia

Az észak-szíriai török támadás azonnali leállítását szorgalmazta a francia elnök vasárnap.

Emmanuel Macron – Angela Merkel német kancellárral tartott sajtótájékoztatóján – elmondta, hogy ezt telefonon közölte Recep Tayyip Erdogan török államfőnek és Donald Trump amerikai elnökkel.

„Közös akaratunk, hogy az offenzívának legyen vége” – jelentette ki Angela Merkel német kancellárral az oldalán, aki Párizsban vendégeskedik.

„A támadás humanitárius válságot szabadíthat el, és segítheti újjáéledni a térségben az Iszlám Állam terrorszervezetet” – fogalmazott Macron, aki vasárnap estére rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen a török hadművelet lesz a téma. Hozzátette, hogy Németországgal új kezdeményezések kidolgozásán munkálkodnak az offenzíva befejezése érdekében.

Merkel Macron szavait visszhangozva teljes egyetértőn leszögezte, hogy az „offenzívát le kell állítani”. Elismerte hogy Törökországnak okkal vannak biztonsági aggodalmai, de ezeket másként kell eloszlatni a térségben, nem offenzívával. Németország és Franciaország egyaránt felfüggesztette fegyvereladásait Törökország felé.

Merkel pár órával korábban telefonon beszélt Erdogannal a török államfő kezdeményezésére. A német kancellár a katonai művelet azonnali leállítását sürgette, amely – mint mondta Erdogannak – „a jogos török biztonsági érdekektől függetlenül” azzal fenyeget, hogy a helyi lakosság nagy része menekülésre kényszerül, destabilizálódik a régió, és ismét megerősödik az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet.

Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑