Cadmus fordítás Cadmus

Macron biztonsági kérdésekről egyeztetett afrikai vezetőkkel Mauritániában (videó)

2018. 07. 03.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn biztonsági kérdésekről egyeztetett afrikai vezetőkkel az Afrikai Uniónak a mauritániai fővárosban, Nouakchottban rendezett, 31. csúcsértekezletén.

Az afrikai országok államfői ígéretet tettek, hogy egyeztetni fogják erőfeszítéseiket a kontinens biztonsági helyzetének javítása, illetve a dzsihadista szervezetek elleni harcban, különös tekintettel a Száhel-övezetre és Nigériára.

Macron a Nouakchottban folytatott tárgyalásokon az iszlamista szélsőségek elleni küzdelemre, valamint a terrorizmus elleni harc és békefenntartó missziók finanszírozására helyezte a hangsúlyt.

Mohamed Uld Abdelaziz mauritániai elnök fogadta országa fővárosának repülőterén a francia államfőt. Macron a nap folyamán találkozott a G5 száheli regionális csoport – Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger – elnökeivel. A G5 Száheli Erők nevű nemzetközi katonai koalíció célja az iszlamista fenyegetés felszámolása az úgynevezett Száhel-övezetben. A katonai koalícióban részt vevő valamennyi ország egykor francia gyarmat volt.

Az Európai Unió mintegy 420 millió euró támogatást ígért a G5-nek, de a pénz folyósítása körül is problémák merültek fel – írta az AFP korábban.

Abdelaziz szerint az újonnan megalakított G5 Száheli Erők fontos keretrendszerévé vált az erőfeszítések összehangolásának a szélsőségesek, a szervezett bűnözés és a csempészek elleni harcban, de a fejlesztések elősegítésére is. Emmanuel Macron kedden háromnapos látogatásra Nigériába utazik.

MTI, Youtube

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑