2017. 05. 15.

Macron ejti parlamenti jelöltjét az Izraeli-lobbi nyomására

„Franciaországban az Izrael-lobbinak a jelek szerint vétója van afölött, hogy ki lehet parlamenti jelöltje, az elnökválasztáson győztes Emmanuel Macron pártjának”.

A francia média jelentette, hogy Macron Előre! mozgalma ejtette egyik jelöltjét, Christian Gerin tévéproducert, miután a LICRA és a CRIF követelte, amiért szerintük Gerin „antiszemita” twittereket küldött korábban és támogatta az Izrael bojkottálására szólító BDS mozgalmat.

Gerin februárban követelte, hogy a CRIF-et válasszák le az államról, hiszen a franciaországi zsidókat képviselő szervezet önmagát is önállónak tekinti.

Csakhogy, szögezi le a portál, a CRIF éppen úgy működik Franciaországban, mint az AIPAC az USA-ban: Izrael fő lobbistájaként.

A Le Figaro korábban már azt írta, hogy a CRIF évente tartott díszvacsorája egyre nagyobb jelentőségű lett a francia politikában, és azon vezető politikusok vesznek részt, mint Macron is a legutóbbin.

Alain Finkielkraut francia író a CRIF-et olyan törvényszékhez hasonlította, „amely elé úgy járulnak a francia kormány tagjai, mintha az valami ügyészség lenne”.

A hasonló célú LICRA szintén támadta Gerint, amiért az a palesztinok jogaiért állt ki.

A LICRA és a CRIF egy másik Macron-jelölt után is elkezdett szimatolni. William Tchamaha ugyanis twitterében az ENSZ-t bírálta, amiért a világszervezet megkönnyíti palesztin földek ellopását.

A cikk végkövetkeztetése: Macron változást ígért Hollande-hoz képest, de nem lesz külpolitikájában semmilyen változás.

Orientalista.hu – (Electronic Intifada, Lovasistvan.hu)

, , , ,
Back to Top ↑