Cadmus fordítás Cadmus

Macron szerint a tél végén eltűnik az Iszlám Állam

2017. 12. 18.

Emmanuel Macron francia államfő szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen Szíriában folytatott háború február közepére, végére megnyerhető, de utána párbeszédet kell folytatni Bashar Al-Assad szíriai elnökkel a politikai rendezésről.

“December 9-én Haider al-Abadi iraki miniszterelnök bejelentette a győzelmet az Iszlám Állam fölött, és úgy gondolom, hogy február közepére, végére megnyerjük a háborút Szíriában” – mondta a francia elnök a France2 közszolgálati televízióban vasárnap este sugárzott interjúban.

Emmanuel Macron már korábban jelezte, hogy a katonai hadműveletek az Iszlám Állam ellen február közepéig, végéig folytatódnak, ellentmondva ezzel Oroszországnak, amely azt közölte, hogy Szíria teljesen felszabadult a dzsihadisták ellenőrzése alól.

A francia elnök egyébként úgy vélte, hogy a szíriai politikai rendezésről Bashar Al-Assad szíriai elnökkel is párbeszédet kell majd folytatni, aki a szíriai iszlamista ellenzék azonnali távozását követeli.

“Az átmenetben, amelyet Franciaország szeretne látni a jövő év elejétől, ott lesznek Aszad képviselői, de én főleg azt szeretném, hogy minden ellenzéki képviselője is ott legyen, beleértve azokat is, akik azért hagyták el Szíriát, mert Assadtól féltették a biztonságukat, és nem pedig az Iszlám Államtól” – tette hozzá a francia elnök.

A 2011-ben kezdődött szíriai háborúban mintegy 340 ezren vesztették életüket és több millióan menekültek el otthonukból.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑