Cadmus fordítás Cadmus

Macronék állampolgárságot adnának a bevándorlóknak

2020. 01. 20.

Jelentősen növelné az NGO-k és a különböző, bevándorlást támogató uniós szervezetek, hatóságok befolyását Emmanuel Macron francia elnök pártcsaládjának menekültügyi csomagja. A dokumentum nemcsak a migránsok munkába állását könnyítené meg jelentős mértékben, hanem a letelepedésüket és az állampolgárság megszerzését is. A paktum közös felelősségvállalásról és egy úgynevezett szolidaritási mechanizmusról is értekezik, amely akár a kötelező betelepítési kvótákhoz hasonló szisztémát is jelenthet.

A különböző nem kormányzati szerveknek (NGO-k), valamint a migrációt támogató egyéb szervezeteknek és hatóságoknak adna át számos jogkört a migráció kontrollálásával kapcsolatban Emmanuel Macron francia elnök európai parlamenti pártcsaládjának, az Újítsuk meg Európát! (Renew Europe) menekültügyi paktumtervezete.

A napokban nyilvánosságra hozott javaslatcsomag szerint például a visszautasított menedékkérelmű migránsok visszaküldésében nagyobb befolyás jutna a Nemzetközi Migrációs Szervezetnek (IOM) és az ENSZ menekültügyi szervezetének. Európa külső határainak védelmében és a migránsok regisztrálásában, fogadásában pedig a tagállamok mellett az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO), a Frontex, az Europol, az IOM és számos NGO is részt venne. Ezek közül több is, például az EASO a migrációt támogatja, utóbbi szervezet forrásait megnövelnék, valamint egy uniós menekültügyi ügynökséggé alakítanák EUAA néven.

A tervezetből úgy tűnik, hogy az új ügynökséget megkerülhetetlenné tennék a migráció felügyeletében, hiszen részt venne a monitorozásban, illetve technikai és működési támogatást is nyújtana az egyes tagállamoknak. A tagállamok közti információmegosztást is növelnék, továbbá a különböző európai adatbázisokat is elérhetővé tennék a számukra, amit az embercsempészet elleni fellépés, valamint a kísérő nélküli kiskorúak felderítésének szükségességével indokolnak. Itt érdemes megjegyezni: nem említik, hogy konkrétan mely adatbázisok tartalmát osztanák meg. Terveik szerint EU-s forrásból is támogatnák a nemzeti integrációs politikákat, amelyek kidolgozásában a különböző NGO-k is kulcsszerepet játszanának, elsősorban működési támogatás nyújtásával. Azt nem tisztázza a dokumentum, hogy minden tagállam számára kötelező lenne-e kidolgozni a migránsok integrációját célzó tervezetet.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Kárpáti András

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑