Cadmus fordítás Cadmus

Madagaszkáron tízezreket fenyeget éhínség

2021. 06. 24.

Tízezreket fenyeget az éhínség Madagaszkáron, amelyet elmúlt 40 év legsúlyosabb aszálya sújt – figyelmeztetett szerdán az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP), felszólítva a nemzetközi közösséget, hogy keljen a szigetország segítségére.

A Madagaszkáron súlyos élelmiszerhiánnyal küzdő, körülbelül 1,1 millió ember közül a WFP becslései szerint mintegy 14 ezer sodródott az éhínség szélére, és félő, hogy ez a szám októberre megkétszereződik.

A WFP szerint a többéves aszály és a homokviharok számos mezőgazdasági területet megművelhetetlenné tettek, a jelenség különösen a sziget déli részét sújtotta. Az idén kevés csapadék hullott, ami tovább súlyosbította a nyomort.

David Beasley, a WFP igazgatója a térségbe látogatott, ahol – a közleménye szerint – nők és gyerekek többórás utakat tesznek meg gyalog, hogy eljussanak a WFP ételosztó pontjaihoz, már ha elég egészségesek ahhoz, hogy ezt meg tudják tenni.

A WFP igazgatója szerint bár a 28 millió lakosú ország kevéssel járult hozzá az éghajlatváltozáshoz, most mégis “hihetetlenül nagy árat” kénytelen megfizetni. “Családok szenvednek, és már most emberek halnak meg a súlyos éhínség miatt. Ennek nem háború vagy konfliktus, hanem az éghajlatváltozás az oka” – fogalmazott.

Beasley szerint családok kénytelenek hónapok óta azon élni, amit a természetben találnak. “Nem fordíthatunk hátat az itt élő embereknek, miközben az aszály ártatlanok ezreinek életét fenyegeti” – hangsúlyozta.

A WFP-igazgató 78 millió dolláros adományt sürgetett sürgős élelmiszersegély gyanánt.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑