Cadmus fordítás Cadmus

Madagaszkáron több százan haltak meg kanyaróban tavaly augusztus óta

2019. 02. 08.

Háromszáz ember vesztette életét Madagaszkáron a tavaly augusztus óta tartó kanyarójárványban, amely több mint 50 ezer embert sújt az országban – derül ki az afrikai szigetország egészségügyi minisztériuma által csütörtökön közzétett adatokból.

A halálos áldozatok legtöbbjét a fővárosban, Antananarivóban jegyezték fel, ahol az összes áldozat csaknem harmada, 99 ember halt bele a betegségbe – idézték az egészségügyi tárca adatait helyi médiumok.

A légutakon keresztül terjedő, rendkívül fertőző vírusos betegség eseteit az ország 114 kerülete közül 106-ban azonosították.

A halálos áldozatok legtöbbje a kanyaró szövődményeibe, és nem magába a betegségbe halt bele. A kanyaró kifejezetten súlyos lefolyású az alultáplált kisgyerekek és a HIV-vírussal fertőzött emberek esetében.

Az első megbetegedések tavaly júniusban jelentkeztek, a helyzet viszont januárban súlyosbodott, amikor is ugrásszerűen megnőtt az újabb esetek száma.

A helyi egészségügyi tárca az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) együtt jelenleg tömeges oltókampányt folytat a gyerekek körében. A betegség egységenként kevesebb mint egy dollárba kerülő védőoltással megelőzhető. A madagaszkári kormány pedig azt ígérte, hogy a gyógyászati kezelések ingyenesek lesznek a kanyaróvírussal fertőzött betegek esetében.

A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség, főleg gyerekeket támad meg. Lázzal, köhögéssel jár, és az egész testen kiütéseket okoz.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑