Cadmus fordítás Cadmus

Madrid a tárgyalásokhoz való visszatérésre szólított fel a Nyugat-Szaharában harcoló feleket

2020. 11. 14.

A spanyol kormány fölszólította a nyugat-szaharai konfliktusban egymással szembenálló feleket, Marokkót és a terület függetlenségéért harcoló Polisario Frontot, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

A terület egykori gyarmattartójaként Spanyolország külügyminisztériuma péntek este kiadott közleményében azt írta:

“A felek térjenek vissza a tárgyalási folyamathoz, és munkáljanak ki egy kölcsönösen elfogadható, igazságos és tartós politikai megoldást. A spanyol kormány támogatja az ENSZ főtitkárának azt az erőfeszítését, hogy garantálja a nyugat-szaharai tűzszünet tiszteletben tartását”.

A Polisario Front pénteken bejelentette: nem tekinti többé élőnek az 1991 óta érvényben lévő tűzszüneti megállapodást, miután Marokkó katonai offenzívát indított Nyugat-Szahara egyik ütközőövezetében.
Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát.

A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és – a hozzá tartozó kontinentális talapzaton – halban gazdag területen a Polisario Front kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért, a szomszédos Algéria támogatásával.

Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt.

A Polisario Front közlése szerint szombaton is harcok voltak Nyugat-Szahara délnyugati csücskében, a Mauritániával közös határnál, az Atlanti-óceán partján fekvő Guerguerat ütközőövezetben.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑