Cadmus fordítás Cadmus

Magas rangú török küldöttség látogatott Tripoliba

Magas rangú török küldöttség előre be nem jelentett látogatást tett szerdán Tripoliban, hogy az együttműködés fejlesztéséről tárgyaljon a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány tisztségviselőivel – közölte a líbiai fővárosban székelő Fájez esz-Szarrádzs vezette kabinet.

A török küldöttségben Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter, mellett Berat Albayrak pénzügyminiszter, Ibrahim Kalin elnöki szóvivo, illetve Hakan Fidan, a török hírszerzés vezetője is részt vett.

Cavusoglu eredetileg Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel találkozott volna a nap folyamán, de a tervezett megbeszéléseket péntekre halasztották.

A váratlan látogatásra azt követően került sor, hogy a Törökország támogatását élvező egységkormány és a hozzá hű milíciák jelentős területeket foglaltak vissza a rivális tobruki vezetéssel szövetséges Halífa Haftar hadúrtól, akinek a főváros ellen indított – 14 hónapig tartó – offenzívája korábban összeomlott.

Szarrádzs a tájékoztatás szerint a többi között az olajkitermelésről, beruházásokról és infrastrukturális újjáépítésről tárgyalt a delegáció tagjaival. A megbeszélések, amelyeken líbiai oldalról a miniszterelnök mellett a belügyminiszter és az állami olajvállalat (NOC)igazgatója is jelen volt, kiterjedtek a líbiai védelmi és biztonsági képességek fejlesztéséről tavaly novemberben kötött katonai együttműködési megállapodás végrehajtására is.

A harci helyzet megváltozását követően a konfliktus szereplői ismét tárgyalóasztalhoz ültek, de a lehetséges tűzszüneti megállapodásban közvetítő ENSZ figyelmeztetett, hogy a helyzet ismét súlyosbodhat a fegyverembargó dacára külföldről beáramló harceszközökre és harcosokra tekintettel.

A Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) ugyanakkor továbbra is uralja az ország keleti és déli felét a főbb olajlelőhelyekkel. Mindemellett a NOC és a líbiai Központi Bank, amelyek nemzetközi megállapodások értelmében kizárólagos jogosultsággal rendelkeznek a líbiai olaj eladására, Tripoliban vannak az egységkormány felügyelete alatt.

Az idei év nagy részében ráadásul az olajexport leállt, mivel az LNH blokkolta a nagyobb olajterminálokat.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi vezető megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Az ENSZ akkor bevezetett fegyverembargója gyakorlatilag hatástalan, a tripoli egységkormányt Törökország katonailag támogatja, a rivális Halífa Haftar hadúr pedig Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. Az eddigi tűzszüneti tárgyalások sorra zátonyra futottak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑