Cadmus fordítás Cadmus

Magukat segítik a migránsvédők

2017. 03. 28.

A traiskircheni menekülttábor vezetője szerint önérdekből cselekszenek a segélyszervezetek, megtévesztik az embereket.

Éles kritikával illette a menedékkérőket segítő szervezeteket a legnagyobb osztrák menekülttábor vezetője. Eközben újabb terrorgyanús férfit ítéltek el.

A politikusok és a segélyszervezetek pártpolitikára és saját érdekeik érvényesítésére használják a menekültkérdést – mondta múlt pénteken bemutatott könyvének bemutatóján Franz Schabhüttl, az alsó-ausztriai Traiskirchen menekülttáborának nyugdíjazás előtt álló vezetője a NÖN.at tartományi hírportál szerint. A „Brennpunkt Traiskirchen” – azaz „fókuszban Traiskirchen” vagy „Traiskirchen gyújtópont” – című kötet szerint hamis képet festenek a menedékkérőkről az olyan segélyszervezetek, mint például az Amnesty International, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) vagy a Caritas.

Schabhüttl szerint a migránsválság tetőfokán, 2015 nyarán sem volt igaz, hogy az akkor túlzsúfolt traiskircheni táborban éhezés és nem megfelelő orvosi ellátás lett volna, később pedig pláne nem. Az embereket viszont adakozásra késztették ezzel, végeredményben pedig az adófizetők pénzéből hetente akár ötven tonna adományt kellett kidobniuk. Hangsúlyozta, bár a Caritas és társaik fontos munkát végeznek, anyagi önérdekből a menekültkérdésben úgy viselkednek, mint a nagyvállalatok. Schabhüttl elmondta, a tipikus menedékkérő fiatal, férfi és „éjjel aktív”, többségük pedig nem életveszély miatt menekül az első biztonságos országba, hanem jobb gazdasági körülményeket keres.

A szerző szerint a Genfi Egyezmény az alapprobléma, mindenki menedékkérelemmel érkezik, ezért lehetővé kellene tenni, hogy származási országukban adjanak be bevándorlási vagy menedékkérelmet, hogy ne az embercsempészek döntsék el, ki jöhet Európába.

Eközben terrorszervezetben való részvétel miatt hétfőn jogerősen három hónap letöltendő és tizenöt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy 32 éves osztrák állampolgárt Linzben. A vád szerint a férfi három évvel ezelőtt gyűlöletet terjesztő prédikátoroktól származó beszédeket és lefejezéseket bemutató videókat osztott meg az interneten, „apró láncszeme” volt az Iszlám Államnak, de „lelkesedett” a terrorszervezet eszméi iránt. A férfi 2014-ben Mekkába és Medinába zarándokolt. Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal akkor figyelt fel rá, amikor linzi lakásának erkélyéről kilógatta a terrorszervezet zászlaját. Szakállt növesztett, rendszeresen egy linzi mecsetbe járt, és elkezdett arabul tanulni. Kérésére a felesége elfátyolozta az arcát, és megtiltotta a kisfiának, hogy részt vegyen az óvodai keresztény ünnepségeken. Tagadta, hogy aktívan támogatta a terrorszervezetet

Magyar Hírlap – Őry Mariann 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑