Cadmus fordítás Cadmus

Magyar diákok tanulhatnak Kurdisztánban

2017. 01. 06.

Oktatási szerződést kötött a kurd kormány a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumával – közölte honlapján a független kurd Nalia rádió- és tévétársaság.

Az nem újdonság, hogy Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese Török Tamással, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárral Irakba utazott, hiszen ezt maga a szaktárca közölte a Magyar Távirati Irodával.

retvari-bence-kurdisztan-2

Az MTI híre szerint a két politikus az erbíli magyar főkonzul kíséretében a háromnapos látogatáson találkozik a kurd regionális kormány felsőoktatási és tudományos kutatási miniszterével, valamint a nemzetközi kapcsolatok igazgatójával, a Moszul, Kirkuk és a kurdisztáni régió szír ortodox metropolitájával és a régió szír katolikus érsekével, valamint az erbíli kormányzóság káld érsekével is.

retvari-bence-kurdisztan-3

Az első találkozó eredménye a fenti egyezség, amelyet Juszuf Goran felsőoktatási és kutatási miniszter és Rétvári Bence írt alá. A Nalia ismertette az erről szóló kurd közleményt, amelyben az szerepel, hogy a felek hallgatócseréről egyeztek meg. Így magyar diákok utazhatnak majd „a már stabil és biztonságos” kurdisztáni régióba, hogy tanulmányozzák a kurd és arab nyelvet és irodalmat, valamint az iszlámot. Cserébe a magyar kormány vállalta, hogy tíz mesterképzésben és húsz doktori képzésben részt vevő hallgatót fogad Kurdisztánból. Az egyezmény értelmében a felmerülő költségeket a magyar kormány állja.

Magyar Nemzet Online

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑