Cadmus fordítás Cadmus

Magyar és orosz vezető parlamenti tisztviselők utaznak Iránba

Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke és Valentyina Ivanova Matvijen- ko, az orosz Szövetségi Tanács elnöke külön-külön ellátogatnak Teheránba, hogy vezető iráni tisztviselőkkel tárgyaljanak, számolt be a Press TV.

Kövér László házelnök egy magas rangú delegációval november 9-én érkezik ötnapos hivatalos látogatásra Teheránba Ali Larijani, az iráni parlament (Madzslesz) elnökének meghívására.

A vezető magyar tisztviselő programjában szerepel, hogy a Madzslesz elnöke mellett Hassan Rouhani iráni elnökkel, valamint Mohammad Javad Zarif külügyminiszterrel és Ali Tayyeb-Nia gazdasági és pénzügyminiszterrel találkozzon.
Matvijenko november 13-án két napra érkezik az iráni fővárosba Ali Larijani meghívására, és szintén tárgyalni fog az iráni parlament elnökével, az elnökkel és a külügyminiszterrel a két ország közti kapcsolatokról és együttműködésről.

A Teherán és a P5 + 1 országcsoport közt múlt évben létrejött nukleáris megállapodás végrehajtását követően Matvienko teheráni útja az Irán és az Oroszország közti hivatalos látogatások sorának része.

A két ország közti kereskedelem 2016 első felében 1,8 milliárd dollár volt, ami csaknem 70 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest.

Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja az – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína -, valamint Németország által aláírt nukleáris megállapodás, más néven Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) január 16-án lépett életbe.

A JCPOA aláírásával Irán vállalta, hogy korlátozza nukleáris programját, cserébe visszavonják az összes Teheránt sújtó nukleáris vonatkozású szankciót.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews.vcp.ir)

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑