Cadmus fordítás Cadmus

Magyar fegyverek a Közel-Keleten – bolhából csináltak elefántot

2017. 12. 29.

Nem illegális kereskedelem útján kerülhettek a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez magyar fegyverek – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője csütörtökön közleményében kért magyarázatot az ügyben, hogy a Conflict Armament Research 2017-es jelentése szerint az Iszlám Állam harcosainál Irakban és Szíriában összesen 132 magyar gyártású fegyvert találtak.

Horváth József kiemelte: a médiában úgy tálalták, mintha ez valami “szörnyűséges dolog lenne”, és hatalmas mennyiségről lenne szó, de 132 fegyvert találtak, amiből 111 olyan Kalasnyikov, amit a rendszerváltás előtti FÉG (Fegyver- és Gépgyár) gyártott.

Mindez amellett a tény mellett, hogy a különféle szíriai terroristacsoportok kezén több ezer amerikai fegyver van (a harcjárművekről, ágyúkról és egyéb nehézfegyverzetről nem is beszélve) valóban olyan kis mennyiség, hogy ahhoz, hogy ebből bármi legyen, az LMP-nek valóban a bolhát kellett elefántként bemutatni.

Az Irakban és Szíriában is fellelhető AK-63F modellből egyébként rengeteget állítottak elő hazánkban a Kádár-érában, olyan sokat, hogy a rendszerváltáskor rengeteg volt raktáron, használaton kívül.

A szakértő közölte, a talált fegyverek legális, szervezett rendszerben kerülhettek a térségbe. Magyarország a NATO tagjaként több hullámban adott át fegyvereket a fentebb említett “elfekvő készletéből”, kapott például az újjáalakuló iraki hadsereg is. Később, az Iszlám Állam támadásai után az iraki hadsereg katonái ezeket a fegyvereket eladhatták, eldobálhatták, de lehettek, akik fegyvereikkel átálltak a terrorszervezethez.

Orientalista.hu – MTI/Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑