Magyar katonai repülők Afganisztánban

A Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem elnevezésű rendezvénysorozat részeként tartott előadást dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban a napokban.

Az idei év első, Magyar katonai repülők Afganisztánban címet viselő előadásán dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Parancsnoka ismertette hazánk katonai szerepvállalásának legfontosabb mozzanatait. Bemutatta az Ázsia szívében fekvő ország domborzati és éghajlati adottságait, demográfiai viszonyait, majd kitért az ország gazdasági és ipari jellemzőire is. A számtalan háborút megélt ország történelmére utalva a dandártábornok kijelentette: több ezer éve folynak háborúk a területen, de soha senkinek nem sikerült elfoglalni Afganisztánt.

A helikopterbázis parancsnoka mérföldkőnek nevezte azt az eseményt, amikor 2010 áprilisában, Kabulban az MH Mi-35 Légi Kiképzés Támogató Csoport megkezdte munkáját, hiszen a második világháború óta a légierő pilótái nem vettek részt hasonló misszióban. „Az első évben elsősorban kiképzési feladataink voltak, ezen belül helikopterek berepülése, valamint az afgán pilóták és repülő-műszakiak felkészítése a repülőtechnika használatára. Majd a kiképzések előrehaladtával a műveleti repüléseken is segítettük az afgánok munkáját” – mondta a dandártábornok, hozzátéve: az amerikaiak hamar rájöttek arra, hogy az afgánok a kint lévő nemzetek katonái közül leginkább a magyarokra hallgatnak, így hamarosan a magyarok váltak a vezető mentorcsoporttá. „Ennek megvan a háttere is, mégpedig az, hogy olyan pilóták is voltak az afgánok között, akikkel 25 évvel előtte Kirgizisztánban együtt tanultunk, mint fiatal hallgatók” – fűzte hozzá dr. Koller József.

2011 augusztusától a Shindand Légibázison is megkezdte kiképzési feladatát az MH Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport, amelynek fő feladata az afgán Mi–17-es szállítóhelikopter-személyzet kiképzése és továbbképzése, felkészítése, illetve a helikopterek üzemeltetésével kapcsolatos műszaki tevékenység mentorálása volt. Alighogy a shinandi bázison befejeződtek a kiképzési feladatok, a NATO felkérésére egy újabb mentorcsoport kezdte meg a munkáját, de már Kabulban. Az MH Resolute Support Mission Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport jelenleg is az afgán repülőszázad mellett dolgozik, az ő feladataikat segítve, mentorálva, kiképzésüket támogatva.

Az előadás második felében dr. Koller József dandártábornok ismertette azokat a követelményeket, amelyeknek az afganisztáni műveleti területre készülő pilótáknak meg kell felelniük. Mint mondta: a felkészítésen részt vevő katonák túlélőtanfolyamon, harctéri életmentő kiképzésen, béketámogató kiképzésen, lőkiképzésen, magashegyi kiképzésen, speciális szakmai hajózókiképzésen, gépjármű-vezetési tréningen vettek részt, majd – miután a műveleti tapasztalatoknak köszönhetően ez a kiképzési metodika is bővült – a felkészítés részévé vált a repülőszimulátoros, valamint az ajtólövész-kiképzés is.

Ezután kitért a műveleti területre érkező magyar kontingens legfontosabb feladataira is, amelyek rendkívül szerteágazóak voltak és az elméleti felkészítéstől a gyakorló repüléseken át a műveleti repülésekig számos eljárást tartalmaztak. Elhangzott: az ismereteknek az átadása a szakmai felkészültség mellett sok esetben kreativitást is igényelt a magyar hajózóktól.

„A köreinkben jelen vannak olyan hősök, akik Afganisztánban emberéleteket mentettek meg” – mondta a dandártábornok, aki – eredeti helyszíni fotókkal alátámasztva – elmesélte, hogy az MH 86. Szolnok Helikopterbázis katonáiból álló gépszemélyzet hogyan segített egy improvizált robbanószerkezettől megsemmisült MD-530-as típusú helikopter személyzetét kimenteni.

Az előadás végén levetítették az a kisfilmet, amely bemutatta az afganisztáni műveleti területen szolgálatot teljesítő magyar katonák néha vidám percekkel teli, de annál felelősségteljesebb mindennapjait.

Orientalista.hu – Honvedelem.hu

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑