Magyarország elsőre megvétózta, hogy az EU elítélje Törökországot

Összecsaptak tegnap este a Szíriai Demokratikus Erők nevű kurd fegyveres ernyőszervezet és a török hadsereg alakulatai , miután Törökország megindította katonai műveletét – közölte a Klub Rádió

A török hadsereg tüzérségi csapást mért az észak-szíriai Kobani településre. A kurd fegyveres szervezet szerint a török légicsapásokban eddig három fegyveresük és öt civil vesztette életét, valamint tucatnyian megsebesültek. Erdogan török elnök szerdán jelentette be, hogy megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában .

Közben a Spiegel információi szerint az Európai Unió közös állásfoglalásban akarta figyelmeztetni Törökországot a hadművelet veszélyeire, de a közös kiállásból nem lett semmi a hadművelet megkezdése előtt, mert Magyarország megvétózta a szövegtervet. A szövegtervezet már kedden készen volt, és szerda reggel írták volna alá a politikai és biztonsági tanács ülésén a tagállamok nagykövetei, de a magyarok indoklás nélkül megtagadták.

Tegnap este, órákkal a török hadművelet megkezdése után az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője szerint este fél nyolckor megszületett a közös deklaráció, miután a helyzet Szíriában súlyosabbá vált, és a szöveget elfogadták a tagállamok nagykövetei. A kiadott nyilatkozatban az Európai Unió arra szólítja fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az egyoldalú katonai hadműveletet.

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑