Cadmus fordítás Cadmus

Magyarország érdeke a gazdasági kapcsolatok erősítése Grúziával

A magyar-grúz gazdasági kapcsolatok erősítése Magyarország érdeke, ezt a célt szolgálja, hogy az Eximbank 68 millió dolláros hitelkeretet nyitott, amelyből a magyar és grúz vállalatok együttműködését lehet finanszírozni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a magyar-grúz üzleti fórumon.

Szijjártó Péter kiemelte: a kaukázusi országok komoly lehetőségeket tartogatnak a magyar vállalatok számára, az építőipar, a mezőgazdasági technológiák és a gyógyszeripar területén. Ezért követ el mindent Magyarország annak érdekében, hogy politikailag minden adott legyen ahhoz, hogy a magyar és grúz vállalatok egymással együttműködjenek, erősítsék gazdasági kapcsolataikat – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter rámutatott: a közvetlen légi összeköttetés, közlekedés már megoldottnak mondható, a két ország között már most is heti kétszer lehet repülni, a Wizz Air pedig egy új légi bázist hoz létre a közeljövőben Grúzia második legnagyobb repülőterén, és ez még könnyebbé teszi a kapcsolattartást a két ország között. Szijjártó Péter szólt arról, hogy a beruházásvédelmi megállapodást a két ország között még várhatóan az idén aláírják, ez az egyezmény megteremti majd a jogi és biztonsági hátteret a két állam közötti együttműködéshez.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország támogatja Grúziát abban, hogy a vízummentességet minél előbb megkapja az Európai Uniótól, ezáltal is könnyebb lesz a grúz üzletemberekkel a kapcsolattartás. Szijjártó Péter rámutatott: Magyarország támogatja Grúziát, hogy mind az EU-, mind pedig a NATO-integráció esetében megtegye a következő lépést, magasabb szintre lépjen.

Miheil Dzsanelidze grúz külügyminiszter az üzleti fórumon hangsúlyozta: Magyarország mindig megbízható partnere volt Grúziának, támogatja szuverenitását és területi integritását, továbbá mindig támogatta az ország EU- és NATO-integrációját.

A grúz külügyminiszter kiemelte: Grúzia – földrajzi fekvésénél fogva – segítheti a magyar vállalatokat abban, hogy üzleti kapcsolatokat építsenek ki Közép-Ázsia, a Kaukázus országai és Ázsia különböző részei felé.

Orientalista.hu – Kormany.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑