Magyarország szövetségesként tekint Afganisztánra

Szijjártó Péter Genfben, az afganisztáni helyzetről tartott, miniszteri szintű konferencián elmondta, hogy Magyarország továbbra is részt vesz a NATO afganisztáni támogatási programjában és az afgán biztonsági erők anyagi támogatásában is.

A külgazdasági és külügyminiszter utalt a múlt heti kabuli terrortámadásra, és kiemelte, hogy az elmúlt években Európában is minden korábbinál súlyosabbra növekedett a terrorveszély.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az afganisztáni történések is bizonyítják, hogy fokozni kell a terrorizmus és a szélsőséges ideológiák elleni nemzetközi küzdelmet.

A miniszter egyúttal biztosította az afgán vezetést arról, hogy számíthat Magyarország támogatására a belső stabilitás megteremtésére tett erőfeszítéseiben. Kiemelte Asraf Gáni államfő törekvéseit a nemzeti megbékélésre, ezen belül arra, hogy lezárulhasson a konfliktus a kormány ellen harcoló, iszlám szélsőséges tálibokkal.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a jövő év elején újabb 30 tagú magyar kontingens érkezik az országba, és csatlakozik a jelenleg ott állomásozó 106 katonához. A miniszter utalt az 500 ezer dolláros (141,5 millió forint) pénzügyi támogatásra is.

Magyarország készen áll arra is, hogy amikor a biztonsági helyzet lehetővé teszi, új lökést adjon gazdasági kereskedelmi és kulturális kapcsolatainak Afganisztánnal – emelte ki.

A nemzetközi közösség kétévente rendez miniszteri szintű tanácskozást Afganisztánról 2012 óta, miután elindították az ország számára az úgynevezett reformévtizedet. Az eddigi tanácskozások pénzügyi felajánlásokat kérő donorkonferenciák is voltak, a mostani értekezlet azonban elsősorban a politikai fejleményekre, a reformok állására és a megkezdett stratégia alakulására összpontosított. Donorkonferenciát a tervek szerint legközelebb 2020-ban tartanak.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑