2017. 05. 17.

Magyarország támogatja a líbiai uniós határvédelmetA magyar kormány teljes mértékben egyetért a Líbiában szolgálatot teljesítő uniós határvédelmi misszió létrehozásáról szóló német-olasz javaslattal – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

Elsőként Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány mondta azt, hogy az illegális bevándorlókat nem szabad beengedni Európába, hanem gyűjtőpontokat kell létrehozni a kontinensen kívül, és ott eldönteni, ki jöhet be Európába és ki nem – írták a közleményben.

A magyar javaslat annak idején számtalan kritikát kapott, mostanra azonban változott a helyzet: néhány napja a német és az olasz belügyminiszter közös levélben sürgette az Európai Bizottságnál egy Líbiában szolgálatot teljesítő uniós határvédelmi misszió létrehozását – idézték fel.

Kiemelték: a magyar kormány teljes mértékben egyetért a javaslattal, különös tekintettel arra, hogy április közepéig 42 500 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, és a jó idő beálltával várhatóan egyre többen fognak útnak indulni.

Az ehhez hasonló, a megoldást Európán kívül kereső javaslatokkal Európában csökkenthető a terrorveszély, és a bevándorlók sem válnak embercsempészek áldozataivá, nem kell az életüket kockáztatniuk azzal, hogy illegálisan, veszélyes útvonalakon próbálnak ide jutni. A kormány támogat minden olyan javaslatot, amely nem a bajt hozza ide, hanem a segítséget viszi oda, ahol a baj van. „Az ilyen döntések erősítik Európát” – tették hozzá.

A Welt am Sonntag című német lapban vasárnap jelent meg a hír, hogy Thomas de Maiziere német és Marco Minniti olasz belügyminiszter az Európai Bizottságnak címzett közös felhívásában egy európai uniós határvédelmi misszió létrehozását javasolja Líbia és Niger határára. Elképzelésük szerint a misszióban valamennyi EU-tagállamnak részt kellene vállalnia.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com