Magyarország támogatja Jordániát a regionális kihívások kezelésében

Magyarország támogatja Jordániát a regionális kihívások kezelésében – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter kedden.

Trócsányi László hétfőtől hivatalos látogatást tett Jordániában, amelynek keretében tárgyalásokat folytatott jordániai partnerével, Avad Masagbe igazságügyi miniszterrel.

A felek egyetértettek abban, hogy a terrorizmus elleni küzdelem kizárólag nemzetközi összefogás keretében, az európai és a közel-keleti államok közötti szoros együttműködéssel lehet sikeres.

A jordán miniszter hangsúlyozta, országát rendkívül súlyosan érinti a szíriai polgárháború okozta menekülthullám, jelenleg mintegy 1,3 millió szír menekült tartózkodik Jordániában, ez drasztikusan megterheli az ellátórendszereket. Véleményük szerint a nemzetközi közösségnek fokoznia kell a hozzájárulását e terhek viseléséhez.

A magyar miniszter aláhúzta, az Európai Uniónak és az Egyesült Nemzetek Szervezetének alapvető kötelessége, hogy támogassa Jordániát a menekülthelyzet kezelésében, illetve a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Európa és a közel-keleti országok egymásra vannak utalva, valódi nemzetközi összefogásra van szükség az illegális bevándorlás, az embercsempészet leküzdéséhez.

Trócsányi László tájékoztatta partnerét a Hungary Helps programról, illetve a Jordániának nyújtott konkrét magyar támogatási projektekről. A tárgyalás keretében a felek áttekintették továbbá az igazságszolgáltatás digitalizációjának kérdését, valamint az elmúlt két évben lezajlott jordán igazságügyi reform főbb elemeit.

A magyar miniszter szakértői látogatások és képzések keretében megvalósuló tárcaközi együttműködési programot ajánlott partnerének az áldozatvédelem, a jogi segítségnyújtás, az igazságszolgáltatás digitalizációja, valamint az alternatív büntetések kérdésköre terén, és magyarországi látogatásra hívta meg a jordán vezetőt.

Avad Masagbe hangsúlyozta, a mostani találkozóval a két állam közötti igazságügyi kapcsolatok új fejezete kezdődik. Jordánia kiemelt prioritása a fenti területeken meglévő sokrétű magyar tapasztalatok megismerése, az új gyakorlatok átvétele.

Trócsányi László találkozott továbbá Nasszer Lauzival, a jordán szenátus külügyi bizottságának elnökével, valamint Táher Hikmattal, a jordán alkotmánybíróság elnökével. Emellett előadást tartott a jordán egyetem jogi karán.

A magyar minisztert útjára elkísérte a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Bogárdi Szabó István püspök, akinek társaságában felkereste a jordániai keresztény szent helyeket: a Nébó-hegyet és a Keresztelőhelyet.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑