Magyarország Tunézia jövőjébe, a tunéziai fiatalok oktatásába fektet

Bus Szilveszter déli nyitásért felelős helyettes államtitkár 2016. november 29-30. között Magyarország képviseletében részt vett a Tunézia 2020 elnevezésű nemzetközi befektetési konferencián Tuniszban.

A konferencia fővédnöke Caid Essebsi tunéziai elnök volt, társszervezői minőségben felszólalt Manuel Valls francia miniszterelnök és Őfensége Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani sejk, katari emír. A rendezvényen összesen több mint 70 támogató ország és számos cég képviselője jelent meg..

Bus Szilveszter a tunéziai miniszterelnök és a külügyminiszter jelenlétében elmondott beszédében hangsúlyozta, Magyarország Tunéziának ajánlott elkötelezett támogatását és gratulált az országban lezajlott demokratikus politikai átmenethez, amely példát mutat a régióban. Elmondta, Tunézia stabilitása és Európa biztonsága összefügg, ezért közös európai és nemzetközi érdek a szoros együttműködés Tunéziával. Hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatása a humán erőforrásra és a tudástőkére koncentrál. Mi Tunézia jövőjébe szeretnénk befektetni, ezért az eddig érvényes és működő Stipendium Hungaricum felsőoktatási ösztöndíjkeretet a 2017-2018-as tanévtől 150 főre emeljük.

A konferencián való részvétel mellett Bus Szilveszter találkozókat folytatott a tunéziai Külügyminisztériumban, a Mezőgazdasági Minisztériumban és a Felsőoktatási Minisztériumban. A tárgyalások megerősítették, hogy a két ország közötti politikai kapcsolatok kiválóak, amelyek alapot szolgáltatnak a gazdasági, oktatási, agrár és tudományos együttműködés továbbfejlesztéséhez. Országaink között sok a hasonlóság, amelyet ki kell használnunk, jelenleg egy közös út elején állunk. A 2016. november eleji külügyminiszteri látogatás és a 2017-re várható magyarországi miniszterelnöki látogatás megadja a szükséges politikai impulzust a szakterületek együttműködéséhez. Nagy perspektívát látunk az mezőgazdasági és oktatási együttműködésben, s kutatóintézeteink, egyetemeink közös munkája komoly eredményeket ígér.

Orientalista.hu – (Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑