2018. 11. 14.

Május óta első alkalommal találkoztak a rivális líbiai vezetők

Május óta első alkalommal találkoztak a rivális líbiai vezetők, Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök és Halifa Haftár tábornok kedden, a szicíliai Palermóban megrendezett konferencia helyszínén tárgyalt egymással, a konferencia témája Líbia stabilizálása.

A különtalálkozóról készült felvételeken a konferencia házigazdája, Giuseppe Conte olasz kormányfő is látható, Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök, akinek gyenge, de nemzetközileg elismert egységkormánya Tripoliban működik, és a Líbia keleti részét ellenőrző Halifa Haftár tábornok az ő jelenlétében fogott kezet egymással.

A zárt ajtók mögött megrendezett „minicsúcson” a líbiai vezetők mellett részt vett a Haftár tábornokot támogató Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, Haszán Szalamé, az ENSZ líbai különmegbízottja, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök, Ahmed Ujahja algériai miniszterelnök, Dimitrij Medvegyev orosz kormányfő és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter is.

A megbeszéléseket követően nem tettek közzé hivatalos nyilatkozatot. Egy olasz diplomata ugyanakkor palermói sajtótájékoztatóján arról számolt, be hogy a különtalálkozó szívélyes és együttműködéssel teli légkörben zajlott, s a tanácskozás alapját az ENSZ líbai különmegbízottja által kezdeményezett politikai átmenetről szóló terv szolgáltatta, amelynek értelmében nemzeti konferenciát tartanának a líbiai rendezésről, és választásokat rendeznének 2019 első felében.

A Líbiai Nemzeti Hadsereget irányító Haftár tábornok és csapatai Líbia keleti felét ellenőrzik, és a tobruki „ellenkormányt” támogatják, amely nem ismeri el a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt, amelyet Fájez esz-Szarrádzs vezet.

A kétnapos konferencia célja, hogy segítsen véget vetni a fegyveres konfliktusnak, és Líbiát egy olyan útra állítsa rá, amely a stabilizációhoz vezethet.

A rendezvényen az egymással rivalizáló fontosabb líbiai felek képviselői mellett húsz ország küldöttei (10 államfő, illetve külügyminiszterek) vesznek részt. Az utolsó pillanatig kétséges volt Halifa Haftár tábornok részvétele, akinek jelenléte meghatározhatja a konferencia sikerét. Haftár hívei már előzőleg jelezték, hogy a Líbia keleti felét uraló tábornok magán a konferencián nem vesz részt, de annak mentén kész találkozni a szomszédos államok vezetőivel.

Sem Haftár, sem Szíszi nem szerepelt a konferenciát követően felvett csoportképen. Szarrádzs és a két rivális törvényhozás vezetői ugyanakkor részt vettek a közös fényképezkedésen.

Ahmed al-Mismari, a Líbiai Nemzeti Hadsereg szóvivője mikroblogján kedden azt sugallta, hogy Haftár azért nem kíván részt venni a konferencián, mert azzal vádolja Tripoli képviselőit, hogy törvénytelen milíciákkal és Katar támogatását élvező iszlamista szélsőségesekkel működnek együtt.

, , , , ,
Back to Top ↑