2018. 09. 17.

Málta nem kér migránsokat

Málta soha nem lesz migránsközpont a Földközi-tengeren, szögezte le Joseph Muscat, az ország miniszterelnöke tegnap a One Radio című kormánypárti rádióadó műsorában. A munkáspárti kormányfő kiemelte: a bajbajutottakon segítenek, de senki nem fog ráerőszakolni semmit Máltára. – Ha ezt megengednénk, Málta az embercsempészek célpontjává válna, akik azt hinnék, ideszállíthatják a migránsokat – emelte ki.

A szigetország az utóbbi hónapokban számos kritikát kapott, főként Olaszország nehezményezte, hogy Málta elutasítja a menekülthajók befogadását. Muscatot azzal vádolták, hogy nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot, Róma szerint Valletta több esetben sem teljesítette a humanitárius kötelezettségeit. A máltai kormány ezt elutasította, Olaszországra hárítva a felelősséget.

– Kormányként kitartunk politikánk mellett, és mindennap ugyanazt mondom. Jogosan cselekszünk. Ha szükséges, megmentjük az életeket, de azt is elvárjuk, hogy mindenki betartsa a törvényeket – mondta Joseph Muscat. Hangsúlyozta: olyan esetekben, amikor nincs szükség segítségnyújtásra, a máltai hatóságok keze meg van kötve; nem hurcolhatnak Máltára olyanokat, akik nem akarnak odamenni, emlékeztetett az MTI.

A kérdés akkor éleződött ki, amikor az idén júniusban a kormányra lépett jobboldali olasz vezetés elutasította a migránsok további befogadását, és lezárta az olasz kikötőket. Azóta több menekülthajó is napokig vesztegelt a tengeren, miután Valletta és Róma sem engedélyezte a kikötést.

Magyar Idők – Zetelaki Réka

, , , , ,
Back to Top ↑