2020. 01. 27.

Már bemutatása előtt elutasította a palesztin miniszterelnök Trump béketervét

Elutasította hétfőn Mohamed Staje palesztin miniszterelnök a várhatóan a nap folyamán később bemutatandó, Washingtonban kidolgozott palesztin–izraeli béketervet, amelyet kormánya kabinetülésén egyebek közt nemzetközi jogba ütközőnek nevezett.

A Donald Trump amerikai elnök veje, egyben közel-keleti tanácsadója által kidolgozott tervről a miniszterelnök azt mondta, nem szolgálja a konfliktus megoldását. Hozzátette: a terv olyan féltől érkezik, amely hitelét vesztette, s így nem lehet valódi béketeremtő. Palesztin oldalról már korábban leszögezték, hogy elfogultnak tartják a Trump-kormányt Izrael irányában.

Az elmúlt években Washington több lépése okozott konfliktust az Egyesült Államok és a Palesztin Nemzeti Hatóság közt: Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, ahová az amerikai nagykövetséget is áthelyezték Tel-Avivból, illetve Trump az 1967-ben Szíriától elfoglalt Golán-fennsík izraeliPales bekebelezését is elismerte, valamint leállította a palesztinokat segítő ENSZ-szervezet támogatását.

Trump hétfőn fogadja a Fehér Házban a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganz izraeli ellenzéki politikust, majd – külön – Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt. Mindkettőjükkel a békemegállapodás tervezetét vitatja meg.

Izraeli sajtóértesülések szerint a tervezetben szerepel egyebek közt azoknak a földeknek az annektálása is, amelyekre a palesztinok a saját leendő államukhoz tartanak igényt.

Izraelben március 2-án tartanak választásokat, és a kampány során Netanjahu a Jordán-völgy, valamint Ciszjordánia összes zsidó telepének annektálását ígérte. Elemzők szerint egy ilyen lépés konfliktust okozna a szomszédos Jordániával, amellyel Izrael 1994-ben békeszerződést írt alá.

Arije Deri izraeli belügyminiszter egy, a Jordán-völgyben tett látogatása során azt mondta, már dolgoznak az annektáláshoz szükséges jogi alapok megteremtésén.

A 2400 négyzetkilométer területű völgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt Ciszjordániában van, ahol mintegy hárommillió palesztin és több mint négyszázezer illegálisan betelepített zsidó telepes él.

A zsidó telepek létrehozása a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű,  sérti a nemzetközi egyezményeket, Izrael azonban visszautasítja ezt az álláspontot.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑