2018. 02. 19.

Már céget is alapíthanak a szaúdi nőkAz ultra-konzervatív muszlim királyságban arról határoztak, hogy a nők a jövőben alapíthatnak céget és használhatják a kormány online szolgáltatásait anélkül, hogy egy férfi engedélyét kellene kérniük.

Tavaly döntöttek arról, hogy júniustól a nők is vezethetnek autót, de most újabb reformra szánták el magukat. Egyébként az olajországban a nők közel fele rendelkezik autóval, amihez eddig vagy sofőrt hívtak, vagy a férfi családtagjaikat kérték meg arra, hogy vezessenek.

A mostani reform annak a gazdasági és társadalmi modernizációnak a része, amelyet Mohamed bin Szalmán herceg, a szaúdi trónörökös hirdetett meg. Ezen lépésekkel a muszlim ország célja nem más, minthogy a nők munkaerőpiaci részesedését 22 százalékról több mint 30 százalékra emeljék 2030-ig.

Tavaly októberben jelentették be azt is, hogy a nők 2018-tól már bemehetnek a stadionokba, bár valószínűleg ehhez egy férfi családtagjuk engedélyét kell majd kérniük. Ráadásul mindez csak három stadionra vonatkozik, amelyeket idén újítanak fel és alakítanak át úgy, hogy “képesek legyenek családok befogadására is”. A családnak pedig részét képzik a nők is.

Decemberben a szaúdi kulturális minisztérium úgy döntött, hogy engedélyezi a mozikat is. Annak ellenére határoztak így, hogy a szaúdi mufti januárban tiltakozott ellene, mondván, hogy a filmszínházak erkölcsi romlásba viszik majd az embereket, mert megkönnyítik a nemek keveredését.

Szaúd-Arábiát sokan kritizálták azért, mert egy humanoid robotnak – ami egyébként nőnek lett tervezve – több jogot adtak, mint az országban élő nőknek. A jelenlegi reformok többsége sem azért zajlik, mert a nők egyenjogúsítása lenne a cél, a gazdaságot tartják szem előtt, amihez viszont szükség van a női munkaerőre is. Mindezek ellenére a nőknek továbbra is engedélyre van szükségük ahhoz, hogy tanulhassanak vagy utazhassanak.

Orientalista.hu – 888.hu

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com