Már Hollandiában is betelt a pohár a No-Go zonák miatt

Egyre több európai állam próbálkozik a párhuzamos társadalmak felszámolásával. Most épp a liberális Hollandiában fogalmazódott meg a muszlim gettók felszámolásának ötlete.

Már a holland parlament új ülésszakának kezdetén heves vitát generált a migráció kérdése: Klaas Dijkhoff, a legnagyobb kormánypárt frakcióvezetője ugyanis a dánokéhoz hasonló gettótörvény elkészítését szorgalmazta.

A Mark Rutte miniszterelnök vezette, jobbközép-liberális VVD politikusa szerint az államvezetés egysze­rűen nem hunyhat szemet afelett, hogy Hollandiának akadnak olyan részei, ahol bizony nem a hazai értékek dominálnak, így a szóban forgó, gettósodott területeken legalább kétszer olyan súlyos büntetőintézkedéseket vezetne be.

Talán nem meglepő, hogy Dijkhoff elsősorban a bevándorlók lakta, magas munkanélküliségi és alacsony iskolázottsági mutatókkal jellemezhető negyedeket említette elrettentő példaként. A terv szerint a problémás területeken nemcsak súlyosabb bírságot kapnának a bevándorlók, de arra is köteleznék őket, hogy gyermekeiket a holland, illetve a demokratikus értékek elsajátítására neveljék.

LEGALÁBB NEGYVEN NO-GO ZÓNA LEHET HOLLANDIÁBAN, A DÁNOK PÉLDÁJA ALAPJÁN RENDEZNÉK A HELYZETET

– Bár a gettó szó súlyos tartalommal bír, az országunkban valóban vannak olyan párhuzamos társadalmak, ahol a férfiak nem engedik ki a házból a feleségüket, a gyermekek négyéves korukig egy szót sem beszélnek hollandul, a lányoknak pedig az apák választanak házastársat – idézte a holland Algemeen Dagblad lap a frakcióvezetőt, aki arról is beszélt: néha bizony kevésbé liberális eszközöket kell alkalmazni a kitűzött célok elérése érdekében.

A holland politikus kimondottan a dán példából indult ki: Koppenhága még május végén döntött róla, hogy 2030-ig gettómentessé teszi az országot, így a zömében bevándorlók lakta negyedekben hamarosan kötelező lesz a dán értékek, illetve a keresztény ünnepek ismerete.

Amennyiben a szülők utóbbit nem teszik lehetővé a gyermekeiknek, a szociális juttatásoknak is búcsút mondhatnak. Dániában közel hatvanezren élhetnek muszlim gettókban, míg Hollandiában a konzervatív sajtó legalább negyven no-go zóna létezését feltételezi. A Benelux államban politikai akadálya is van a beharangozott gettótörvénynek: a hágai kormány ugyanis négypárti, és az azt alkotó liberálisok máris idiótaságnak bélyegezték az integrációs tervet.

Kisebb meglepetésre a szintén kormánypárti kereszténydemokraták sem túl lelkesek: szerintük egész egyszerűen kivitelezhetetlen, hogy ugyanazt a bűncselekményt különböző városrészekben máshogy büntessék. A kritikusok egy része közben a holland történelem sötétebb időszakainak visszaköszönésével érvel. Az ötvenes években ugyanis megesett, hogy a holland gyarmatokról bevándoroltak integrációját a hatóságok rendszeres házlátogatásokkal ellenőrizték, emlékeztetett a Discover Society portál.

Magyar Idők – Judi Tamara

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑