Cadmus fordítás Cadmus

Már két halálos áldozata van az ebolának a kongói Gomában

2019. 08. 01.

Már két halálos áldozata van az ebolának a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvői Gomában.

A második halálos áldozatról az egészségügyi hatóságok szerdán adtak hírt. Jean-Jacques Muyembe, Kongó orvosbiológiai kutató központjának igazgatója azt mondta, hogy a férfi túl későn fordult orvoshoz, és a kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

A városból az első halálos áldozatot július közepén jelentették, az egészségügyi hatóságok egyelőre nem találtak összefüggést a két eset között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) értesülései szerint a kedden meghalt férfi bányász volt, aki nemrég átutazott a járvány két epicentrumának számító Benin és Butembón.

Sokan attól tartanak, hogy az ebola átterjed a mintegy kétmillió lakosú Gomára, amely az afrikai ország egyik legnagyobb városa és közel van a ruandai határhoz. A tavaly kitört újabb járvány eddig már több mint 1800 halálos áldozatot követelt.

A vírust 1976-ban, az ország keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed.

A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-2015-ben Nyugat-Afrikában.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑