Cadmus fordítás Cadmus

Már majdnem egyenesbe állt a Szuezi-csatornában a vízi utat egy hétig elzáró teherhajó

2021. 03. 29.

Nyolcvan százalékban egyenesbe állt már a Szuezi-csatornában hétfőn reggel az az óriás konténerszállító hajó, amely egy héttel ezelőtt keresztbe fordult és partnak ütközött a vízi út egy szűk szakaszán, azóta is akadályozva a csatorna forgalmát – közölte a csatornahatóság vezetője.

Az Ever Given fara már szabadon úszik, az orra még az üledékbe ér, de sikerült beindítani a motorjait – közölte a szabadítási műveletet végző Boskalis holland cég vezetője, Peter Berdowski egy holland rádiónak nyilatkozva. Mint mondta, még sok munka lesz a konténerszállítóval, amíg a megszokott módon közlekedhet. Ha sikerül kiszabadítani, a hajót műszaki ellenőrzésre a csatornával szomszédos tavakra navigálják majd.

A hajózási szakemberek véleménye eltér abban a kérdésben, hogy mikorra állhat teljesen helyre a forgalom a csatornában, a Maersk szállítási vállalatcsoport szerint például csak hetek múlva.

A baleset több milliárd dollár veszteséget okozott a csatornát üzemeltető Egyiptomnak és a hajózási társaságoknak. A Lloyd’s List brit hajózási folyóirat úgy tudja, hogy hétfőre 425 hajó torlódott fel a csatorna két végén. Oszama Rabi, a Szuezi-csatorna Hatóság elnöke úgy ítéli meg, hogy csatorna szabaddá válása után a hajók három és fél nap alatt mind átjutnak majd rajta úgy, hogy a nap 24 órájában engedik a forgalmat.

A panamai zászló alatt közlekedő, 400 méter hosszú és több mint 200 ezer tonna vízkiszorítású, japán tulajdonban lévő konténerhajó az erős szél hatására fordult keresztbe egy héttel ezelőtt a csatorna egy szűk, déli szakaszán, és orra beékelődött a parton. Vontató- és kotróhajók segítségével szabadították ki. Mintegy 27 ezer köbméter homokot kotortak el a hajótest környékéről, amit nehezített, hogy a meder alja sziklás.

Abdel-Fattáh esz-Szíszí egyiptomi elnök kijelentette, hogy Egyiptomnak sikerült megoldania a problémát.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑