Cadmus fordítás Cadmus

Már Románia felől is?

2017. 07. 04.

Romániában már nyilvántartásba vett ázsiai menedékkérők újabb, 14 tagú csoportja próbált keddre virradó éjszaka átszökni Magyarországra, a román határrendészek kétszáz méterre a határtól tartóztatták fel őket.

A határrendészet közleménye szerint a borsi határrendészek az illegális bevándorlás megfékezése érdekében végrehajtott művelet során fedezték fel a mezőn az öt férfit, két nőt és hét gyereket, akik a magyar határ felé közeledtek.

Kihallgatásuk során kiderült, hogy iraki, szíriai és iráni állampolgárokról van szó, valamennyien menedéket kértek már a román államtól, tízen közülük pedig már az elmúlt hétvégén is megpróbáltak átszökni Magyarországra, így nem először indul ellenük tiltott határátlépésért bűnvádi eljárás.

Marin Bondar, a Bihar megyei határrendészet szóvivője két hete arról tájékoztatta a román Agerpres hírügynökséget, hogy az idei év első öt hónapjában csaknem háromszor több illegális bevándorlót fogtak el a román-magyar határ Arad és Bihar megyei szakaszán, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A szóvivő rámutatott: a határon elfogott migránsok ellen a határrendészet feljelentést tesz, de az ügyészség a legtöbb esetben vádemelés nélkül zárja le a bűnvádi eljárást, szigorúbban csak az embercsempészek és a migránsok szállítását biztosító személyek ellen járnak el.

A román büntető törvénykönyv bűncselekménynek minősíti az illegális határátlépést, amelyért hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Az embercsempészetet kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntetik.

Orientalista.hu – Magyar Fórum

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑