2017. 06. 29.

Már Romániában is dzsihadistát fogtak

Terrorizmussal gyanúsított férfit vett őrizetbe csütörtökön a román ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni igazgatósága (DIICOT). Az Iszlám Állammal szimpatizáló román férfi együttműködött a 2015-ös párizsi terrortámadásban is érintett terrorszervezettel, és támadást tervezett egy romániai katonai létesítmény ellen.

A nyomozóhatóság tájékoztatása szerint csütörtökön három helyszínen folytattak házkutatást egy terrorizmussal kapcsolatos ügy keretében a dél-romániai Arges megyében. A DIICOT által Ibrahimnak nevezett román állampolgár 2016 novembere óta az egyik közösségi oldalon létesített profiljain keresztül az Iszlám Állam fényképét és logóját posztolgatta és terjesztette. Ezen túlmenően a terrorszervezet katonái által végrehajtott kivégzéseket és lefejezéseket bemutató videofelvételeket is közzétett. A nyomozóhatóság szerint a gyanúsítottnak ezzel az volt a célja, hogy olyan új híveket toborozzon, akik képesek lennének a felvételeken látható bűncselekmények végrehajtására. Sőt, a férfi 2015 tavaszán alaposan felmérte egy romániai katonai bázis bejáratait, útvonalait és kerítését, mégpedig abból a célból, hogy az adatokat átadja egy olyan szalafista terrorista csoport tagjainak, amely magára vállalta a Párizsban 2015. november 13-án történt merénylet végrehajtását.

Eközben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) arról tájékoztatott: 2015 óta került a látószögébe az „önradikalizálódás útjára lépett” 39 éves férfi. A titkosszolgálat szerint a gyanúsított széles körű terrorista propagandát folytatott a világhálón az Iszlám Állam népszerűsítése érdekében, sőt csatlakozott is a szervezethez. Kiderült, hogy a terrorizmussal gyanúsított férfi egy másik európai uniós tagállamban – meg nem erősített információk szerint Franciaországban – eltöltött évei alatt radikalizálódott, és ott került kapcsolatba egy szélsőséges dzsihadista szervezettel, konspirációs tevékenységét pedig Romániában folytatta.

Később a férfi többször is tervezte, hogy Szíriába utazik az Iszlám Államhoz való csatlakozás céljából, és ennek érdekében más jelentkezőket is toborzott. „A férfi azzal a kimondott céllal folytatott dokumentációs és információgyűjtési tevékenységet egy romániai katonai létesítményről, hogy hozzájáruljon egy ott végrehajtandó terrortámadáshoz” – közölte a román hírszerzés.

Magyar Nemzet Online – Rostás Szabolcs

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑