Már saját pártjában is támadják Netanjahut

Saját jobbközép pártján, a Likudon belül is megroppanni látszik Benjamin Netanjahu támogatottsága, miután múlt héten az izraeli főügyész csalás, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt vádat emelt a zsidó állam történelmének leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke ellen.

Gideon Szá’ár, a párt egyik vezető képviselője vasárnap a Háárec izraeli lap beszámolója szerint hivatalos beadvánnyal élt, amelyben előrehozott pártelnökválasztást sürget. Lépését azzal indokolta, csak így lehet megakadályozni, hogy az ország szükségtelenül egy harmadik előrehozott választás felé haladjon. Tavaly április óta már kétszer is voksoltak a polgárok. Szá’ár kifejtette, Netanjahu hivatalban maradásának nem jogi, hanem politikai akadályai vannak, a miniszterelnöknek pedig azt üzente: tegye lehetővé a pártelnökválasztást, azt, hogy mások is ringbe szállhassanak.

Szerinte csak ez garantálhatja a hónapok óta tartó belpolitikai válság megoldását, illetve azt, hogy a hatalom a Likud kezében maradjon. Szá’ár amiatt is bírálta Netanjahut, mert utóbbi az ellene benyújtott vádemelést boszorkányüldözésnek minősítette. – Nem nevezheted a főügyész döntését puccskísérletnek. Aviháj Mandelblitt feddhetetlen ember – mondta, arra is utalva: a főügyész történetesen Netanjahu kinevezettje.

A teljes írást ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Tóth Loretta

 

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑