2018. 10. 15.

Már százan meghaltak a Kongói Demokratikus Köztársaságban

A WHO figyelmeztetett arra, hogy a település lakósságának ellenséges magatartása és az térségben zajló fegyveres konfliktusok nehezítik az ebolavírus legyőzését.

Már száz ember halt meg az ebolavírus terjedésének következtében a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén.

Minden valószínűség szerint összesen 211 ember fertőződött meg a vérzéses lázzal járó vírussal, 176 esetben ezt a laboreredmények is megerősítették – közölte a kongói egészségügyi minisztérium vasárnap este. Eddig 55 pácienst sikerülhetett meggyógyítani.

Az Észak-Kivu tartományában kitört ebolajárvány a tizedik az országban a hetvenes évek óta. A betegséget 1976-ban, az ország keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A közép-afrikai ország emiatt rendelkezik tapasztalatokkal a betegség felbukkanásának legyőzésére, a jelenlegi járvány azonban érint egy nagyvárost is, valamint egy bizonytalan biztonsági helyzetű területet.

A jelenlegi járvány gócpontja az ország északkeleti térségében fekvő Beni városa. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) először pénteken figyelmeztetett arra, hogy a városi lakosság egy részének ellenséges magatartása és az Észak-Kivuban folyamatosan zajló fegyveres támadások jelentősen nehezítik a vírus legyőzését.

Az ebolavírus a legveszélyesebb kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású. A 2014-2015-ös nyugat-afrikai járványban 11 ezer ember halt meg. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed.

Hirado.hu, MTI

, , ,
Back to Top ↑