Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Marokkó zöld fodulat: Fenntartható halászat

2016. 10. 26.

Növekvő hőmérséklet, tengerszint-emelkedés, az óceánok elsavasodása – a klímaváltozás negatív hatásainak minimalizálása a parti zónákban a legfontosabb feladatok közé tartozik. A COP22 klímakonferencia házigazdája, Marokkó három programot indított el, az egyik a Ceinture Bleu, amely a halászathoz kapcsolódó kihívásokat hivatott kezelni.

A Ceinture Bleu, szó szerint Kék Öv az ENSZ Élelmezésügyi Világszervezetének Kék Növekedés kezdeményezésébe illeszkedik. A cél a fenntartható halászat, amely lehetővé teszi a halállomány újratermelődését. Kevesebb járulékos kárral, hatékonyabban kell halászni, miközben csökkenteni kell a hajók szén-dioxid-kibocsátását is. Az ehhez szükséges intézkedések elsősorban a halászat eszközeit érintik.

– Marokkó egy műholdalapú követőrendszert használ a halászhajók helyzetének monitorozására, a szükséges berendezést minden marokkói halászhajóba beszerelik – magyarázta Abdelkarim Futat, a Marokkói Hajótulajdonosok Szövetségének elnöke. – Így lehet követni a a hajóük mozgását, lehet tudni, mekkora távolságot jár be a hajó, hogy pontosan hol van, hogy mikor hagyja el a kikötőt és mikor tér oda vissza.

A projekt másik célja az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger megfigyelése. A Marokkói Halászati Kutatóintézet bólyái egyszerre szolgáltatnak oceonográfiai és meteorológiai adatokat.

– Szeretnénk megerősíteni és javítani a partmenti megfigyelőrendszerünket – mondta a Marokkói Halászati Kutatóintézet igazgatója, Abdelmalek Farázs. – A munkát egy oceonográfiai és meteorológiai bólya telepítésével kezdtük el Dakhla közelében, és azt tervezzük, hogy egy egész hálózatot hozunk létre az észak-afrikai régióban a partnerországokkal közösen.

A másik csapásirány egy fenntartható akvakultúra létrehozása. Gyakorlatilag hal-, kagyló és algatenyésztésről van szó zárt rendszerekben, ami a túlhalászat megelőzésére szolgál.

– A másik célunk az akvakultúra fejlesztése és megerősítése – mondta a Marokkói Halászati Kutatóintézet igazgatója. – Ebben nagyon nagy potenciál van, az elmúlt években ez a szektor ugrásszerű növekedésnek indult. A cél az, hogy a fejlődés fenntartható legyen. Az algatermesztés fejlesztését külön szeretnénk támogatni, és ezért több kísérleti projektünk is van, mint ez a makroalga-telep itt.

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑