Cadmus fordítás Cadmus

Másfél év múlva zárulhat le a nyomozás a párizsi terrortámadás ügyében

Francois Molins párizsi főügyész azt reméli, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet felszámolásának köszönhetően Irakban és Szíriában kézre kerülő dzsihadisták segítségével a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat minden sötét foltjára fény derülhet. Az ügyben eddig 15 embert helyeztek vád alá, a nyomozás 2019 tavaszán zárulhat le.

„Még mindig vannak sötét foltok az ügyben. Azt reméljük, hogy egyes emberek letartóztatása, ha hajlandóak együttműködni és beszélni, pozitív részletekkel szolgálhatnak és megadhatják a kulcsot újabb olvasatokhoz, hogy pontosan megértsük, mi is történt” – fogalmazott pénteken a főügyész a France Infó hírrádióban. A tanúvallomások szerinte rávilágíthatnak a még körözés alatt állók szerepére, illetve a terrorkommandó szervezettségére és minden egyéb tevékenységére. Az ügyész jelezte, hogy még mindig nem világos, hogy a fegyvereket honnan szerezték be a terroristák.

A francia igazságszolgáltatás történetének egyik legjelentősebb, több mint 28 ezer jegyzőkönyvvel rendelkező nyomozásának keretében eddig 15 embert gyanúsítottak meg Franciaországban, Belgiumban és Törökországban. „Egy példátlanul hatalmas terrorcsoporttal szembesültünk ebben az ügyben, a nyomozás során nagyon jelentős kapcsolódási pontok mutatkoznak a november 13-i merényletek és más franciaországi és belgiumi támadások között” – mondta Francois Molins.

2015. november 13-án miután a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg.

A belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud neve, aki a párizsi kávéházi teraszok ellen végrehajtott merényletsorozatot vezethette és feltehetően az Amszterdamból Párizsba közlekedő Thalys expresszvonaton 2015 augusztusában amerikai katonák által meghiúsított merénylet megrendelője is volt, több ügyben is előfordul. A terroristával a kommandósok a párizsi merényleteket követően egy rajtaütésben végeztek.

Az ügyész megerősítette, hogy az ügyben eljáró vizsgálóbíró az áldozatok hozzátartozóit októberben arról tájékoztatta, hogy a nyomozás 2019 tavaszán zárulhat le. A merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélőjét, Salah Abdeslamot Párizsban tartják fogva. A dzsihadistát decemberben, Brüsszelben bíróság elé állítják, amiért 2016 májusában rendőrökre lőtt a belga fővárosban, ahol a párizsi merényleteket követően négy hónapig bujkált. Salah Abdeslam jelezte, hogy szeretne jelen lenni a belgiumi perben, ezért Belgium és Franciaország között jelenleg egyeztetések folynak a férfi átszállításának körülményeiről.

A támadássorozat második évfordulóján, hétfőn Emmanuel Macron államfő a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak kíséretében ellátogat a merényletek valamennyi helyszínére.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑