Mecsetben robbantottak Afganiszdtánban – Sok a halott

Legalább 12 ember meghalt és több mint 30 megsebesült vasárnap a kelet-afganisztáni Hoszt városában abban a robbantásban, amelyet egy ideiglenesen választási regisztrációs irodaként használt mecsetben követtek el – jelentették hírügynökségek.

Baszir Bina rendőrségi szóvivő közölte: a mecsetben nem öngyilkos merénylő robbantott, hanem egy elrejtett robbanószerkezetet hoztak működésbe.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre egyetlen fegyveres csoport sem jelentkezett, ugyanakkor a támadás jellege az afgán kormány ellen harcoló tálib szélsőséges mozgalomra, esetleg a lábát Afganisztánban egyre jobban megvető Iszlám Állam dzsihadista szervezetre vall.

Az Iszlám Államról nem tudni, hogy jelen lenne Hoszt tartományban, de mindkét szélsőséges csoport elutasítja az októberre kiírt demokratikus választásokat, amelyekre széles körben az afgán kormány képességeinek és legitimitásának próbájaként tekintenek.

A közép-ázsiai országban április közepén vette kezdetét a választásra jogosultak regisztrációja. Azóta több támadást is elkövettek regisztrációs irodák ellen, legutóbb hatvan ember vesztette életét és több mint százan megsebesültek egy, az Iszlám Állam által vállalt merényletben a fővárosban, Kabulban.

A parlamenti választásokat eredetileg 2015-ben tartották volna, de végül többször elhalasztották. A legutóbbi tervbe vett időpont 2018 júliusa volt, de végül biztonsági és logisztikai nehézségek miatt őszre tűzték ki. A szélsőséges tálib mozgalom ráadásul április végén ismét meghirdette szokásos tavaszi hadjáratát, és országszerte fokozta a kormány biztonsági erői ellen irányuló támadásokat.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑