Cadmus fordítás Cadmus

Még mindig drágán adósodik el Erdogan Törökországa

2019. 11. 10.

Törökország 2,5 milliárd dollár értékben bocsátott ki eurókötvényt, öt évre. Az adósságpapír hozama 5,7 százalék.

Törökország egy éve ugyancsak 5 évre dobott piacra dollárban jegyzett eurókötvényt, aminek a hozama ugyanakkor két százalékponttal magasabb, évi 7,5 százalék volt. Elemzők szerint Törökország annak hatására merészkedett ki most újból a kötvénypiacra, hogy javult a kibocsátás háttere. Így például lassult az infláció és Donald Trump amerikai elnök feloldotta a Törökországgal szembeni szankciókat, amit Ankara szíriai katonai akciója miatt rendelt el.

Mindezek megerősítették a török lírát, a török jegybank pedig októberben 2,5 százalékponttal, 14 százalékra csökkentette az alapkamatot. A török alapkamat júniusban 24 százalék, júliusban 19,75 százalék, szeptemberben pedig 16,5 százalék volt.

Az 5,7%-os hozam még így is magasnak mondható a jelenlegi nemzetközi környezetben, amikor a fejlett országok állampapírjai 0% körüli hozammal kelnek el. Összevetésül: a tavaly októberben kibocsátott, 2025-ben lejáró magyar eurókötvény 1,25%-os hozammal kelt el, a másodpiacon ma 0,1%-os implikált hozamon forog.

Portfolio.hu, MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑