Cadmus fordítás Cadmus

Még mindig sok civil áldozata van az afganisztáni polgárháborúnak

2020. 10. 28.

Bár 2020 első kilenc hónapjában 30 százalékkal kevesebb civil áldozatot szedtek a harcok Afganisztánban 2019 ugyanezen időszakához képest, még mindig sok a civil halott és sebesült, köztük a gyerek – állapította meg az ENSZ afganisztáni segítő missziója (UNAMA) kedden közzé tett jelentésében.

A beszámoló szerint az áldozatok – 2117 halott és 3822 sebesült – 58 százalékáért a kormányellenes erők a felelősök, és minden tíz áldozatból négy gyerek.

A halálesetek és sebesülések nagy részét robbanások okozzák – beleértve az öngyilkos merényleteket -, valamint a légicsapások és a szárazföldi harcok is.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az afgán kormány és a tálibok közötti béketárgyalások kezdete óta sem csökkent a konfliktus civil áldozatainak a száma.

Deborah Lyons, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja, az UNAMA vezetője elismerte, hogy időbe telik, mire az egyeztetések konkrét eredményekhez vezetnek, ám sürgette a feleket, mihamarabb tegyenek meg mindent a civilek védelmében.

Az afgán kormány és az ellene lázadó tálibok képviselői szeptemberben kezdtek tárgyalásokat Dohában, lezárandó a már 17 éve tartó polgárháborút, de az egyeztetések a ceremoniális megnyitó után megrekedtek.

Október elején ugyan alapszabályokat fektettek le annak érdekében, hogy elkerüljék a tárgyalások esetleges összeomlását, de több kérdésben nem tudtak megegyezni.

Az összecsapások is tovább zajlottak az utóbbi hetekben a kormánykatonák és a szélsőséges iszlamista tálibok közt, és több tucat civil életet követelő öngyilkos merényleteket is jelentettek.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑