Megadta magát a rendőrségnek egy terroristavezér a Fülöp-szigeteken

Megadta magát a Fülöp-szigeteki rendőrségnek egy terroristavezér, akit összefüggésbe hoztak két kanadai és egy malajziai túsz lefejezésével – közölte Archie Gamboa rendőrfőkapitány péntekre virradóra.

Az Abu Sayyaf iszlamista csoport parancsnoka, Anduljihad Susukan azt követően adta meg magát, hogy megsebesült egy összecsapásban az ország déli részén található Sulu tartományban. A férfit legalább 23 rendbeli gyilkossággal, hatrendbeli gyilkossági kísérlettel és ötrendbeli emberrablással vádolják.

Ő a kegyetlenségéről híres Abu Sayyaf legmagasabb rangú parancsnoka, akit idén őrizetbe vettek. A Fülöp-szigeteki hadsereg évek óta harcol az iszlamista csoporttal, amelyet a délkelet-ázsiai ország és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tart nyilván. Az Abu Sayyaf tagjai előszeretettel hajtanak végre merényleteket, túszejtéseket és lefejezéseket. A csoport sok fegyverese hűséget fogadott az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek.

Biztonsági tisztségviselők azzal vádolják Susukant és embereit, hogy turistákat raboltak a szomszédos Malajziából. Köztük volt egy maláj állampolgár is, akit a szélsőségesek 2015-ben gyilkoltak meg azon a napon, amikor Malajzia akkori miniszterelnöke, Najib Razak Manilába érkezett, hogy részt vegyen az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági

Együttműködés csúcstalálkozóján. Emellett a terroristavezér finanszírozta két kanadai férfi elrablását, akiket szintén megöltek, miután nem kapták meg értük a remélt váltságdíjat. A kanadai túszokat lefejező Ben Yadah továbbra is szökésben van.

Susukan egy muszlim lázadóvezérnek, Nur Misuarinak adta meg magát, miután egy Sulu tartománybeli összecsapásban felrobbant a kezében egy M203-as típusú gránátvető, és megsebesítette bal karját. Katonai tisztségviselők egy ideig halottnak hitték, de később kiderült, hogy Misuari fogságában van. A szélsőségest a lázadóvezér adta át a kormánynak. Misuari csoportja 1996-ban békét kötött a manilai vezetéssel.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑