Cadmus fordítás Cadmus

Megalakult a Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumát segítő bizottság

2021. 01. 03.

Megalakult a Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumának tanácsadói bizottsága – jelentette be szombaton az ENSZ Líbiai Támogató Missziója (UNSMIL).

A közlemény szerint a bizottság működése meghatározott ideig tart majd, a tagokat pedig – összhangban a tárgyalások eddigi koncepciójával – politikai és földrajzi sokféleség alapján választják a testületbe, ahol egyébként nők is helyet kapnak.

A bizottság feladata az egységkormány megalakításával kapcsolatos kérdések megvitatása és gyakorlati ajánlások megfogalmazása lesz.

Líbiában néhány éve kettős hatalom létezik, a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette “Líbiai Nemzeti Hadsereg” támogat.

Haftar 2019 áprilisában offenzívát indított Tripoli ellen, amely válaszul mozgósította az irányítása alatt álló fegyveres csoportokat, és hivatalosan Törökországhoz fordult segítségért az Ankarával a katonai együttműködésről aláírt memorandum alapján. Ezután az egységkormánynak Törökország hathatós segítségével sikerült újból ellenőrzése alá vonni a Haftar csapatai által elfoglalt területeket.

A fórum résztvevői idén novemberben Tuniszban megállapodtak, hogy 2021. december 24-én parlamenti és elnökválasztást tartanak Líbiában.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑