Cadmus fordítás Cadmus

Megalakult az új libanoni kormány

2020. 01. 22.

Megalakult kedden a Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány – jelentette be Michel Aun libanoni elnök hivatala, miután a Hezbollah síita szervezet és szövetségesei megállapodást kötöttek az új kabinetről.

Az új kormányfő ígéretet tett: kabinetje foglalkozni fog a tüntetők követeléseivel, és kivezeti az országot a gazdasági válságból.

Bejelentette, hogy első külföldi útja az arab világ országaiba fog vezetni, különösen a Perzsa(Arab)-öböl menti államokba.

Diáb a szakértői kormányát olyan mentőcsapatnak nevezte, amely gyorsan, de nem kapkodva fog a jelentős gazdasági és pénzügyi nehézségekkel megbirkózni.

A polgárháború (1975-1990) vége óta a legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonban október 17. óta tüntetnek a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott Szaad Haríri miniszterelnök. A mélységesen eladósodott ország azóta gyakorlatilag cselekvőképes kormány nélkül maradt.

Az elnök decemberben a Hezbollah síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb akadémikust, korábbi oktatásügyi minisztert bízta meg kormányalakítással. A Bejrúti Amerikai Egyetem 60 éves távközlésimérnök-professzora most egy húszfős, túlnyomó részben szakértőkből álló kabinetet fog vezetni, amelynek tagjai a helyi muszlim és keresztény közösségek támogatását élvezik.

Mivel a miniszterek nem a pártok küldöttei, teljesül az egyik központi követelésük a tüntetőknek, akik a teljes politikai vezetés lemondását sürgették. Emellett az ország történetében első alkalommal egy nő vezeti majd a védelmi minisztériumot, és ugyanő tölti be a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑