Cadmus fordítás Cadmus

Megállapodás született a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás meghosszabbításáról

2022. 11. 17.

Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról – jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.

Guterres közleménye szerint a hosszabbítást minden érintett fél elfogadta. Az ENSZ-főtitkár örömét fejezte ki a fejlemény miatt, és biztosított arról, hogy a világszervezet továbbra is elkötelezett “a létfontosságú ellátási útvonal” zavartalan működésének garantálása mellett.

Recep Tayyip Erdogan török elnök megköszönte Moszkvának, Kijevnek és az ENSZ-nek, hogy elfogadták a megállapodás meghosszabbítását. Az államfő a Twitteren azt írta, hogy az utóbbi négy hónapban több mint 11 millió tonna gabonát exportáltak az ukrán kikötőkből, ami jól mutatja, milyen nagy jelentőséggel bír a megállapodás a globális élelmiszerbiztonság szempontjából.

Az eredeti megállapodás júliusban született meg az ukrajnai háború miatt kialakult globális élelmiszerválság enyhítése érdekében, és lehetővé tette, hogy újra meginduljon a gabonakivitel három, orosz blokád alá került ukrán kikötőből a Fekete-tengeren egy védett tranzitfolyosón keresztül. Az Oroszország és Ukrajna között Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodás hatálya a hét végén járt volna le.

Az ukrán infrastrukturális minisztérium azt közölte, hogy a gabonakiviteli megállapodást 120 nappal hosszabbították meg.
“A döntés (a hosszabbításról) most született meg Isztambulban. A kezdeményezés megvalósítását továbbra is az ENSZ és Törökország garantálja” – állt az ukrán tárca közleményében.

A moszkvai külügyminisztérium szintén megerősítette, hogy november 18-tól kezdődően 120 nappal meghosszabbítják a megállapodást, amelynek részletein nem változtatnak. A közleményben hozzátették: Moszkva arra számít, hogy az ő aggályaikat is figyelembe veszik majd a jövőben az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatban.

Rebeca Grynspan, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) vezetője a Twitteren azt írta, “reménysugár” a kezdeményezés meghosszabbítása, amely jó hír a globális élelmiszerbiztonság és a fejlődő világ számára. Hozzátette, hogy következő lépésként a műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozások ügyét kell megoldani.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is üdvözölte a hosszabbítást, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy elkerüljék a globális élelmiszerhiányt és mérséklődjenek az árak az ukrajnai háborús helyzet ellenére.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑