Cadmus fordítás Cadmus

Megállapodás született Szíriában a dumai sebesültek evakuálásáról

2018. 04. 01.

Megállapodás született a szíriai Dumában, az iszlamisták kezén lévő utolsó kelet-ghoutai városban a sebesültek, majd később a civil lakosság egy részének az evakuálásáról is.

A sebesültek elszállításáról szóló egyezség hírét szombat éjjel jelentették be helyi források, amelyek szerint a dumai civil vezetőkből és a várost uraló, a Dzsaish Al-Iszlam nevű felkelő szervezet képviselőiből álló tárgyalóbizottság Oroszország képviselőivel kötött megállapodást. A bizottság azt akarja elérni, hogy a várost ne rohanják le a szíriai kormányerők és a velük szövetséges milíciák.

Helyi források szerint később megállapodás született a civilek egy részének távozásáról is. A részleges egyezség keretében hozzávetőleg 1300-an hagyhatják el a települést, de a felek tovább tárgyalnak.

A katonaság azt követeli, hogy az iszlamistákk adják fel utolsó állásaikat a városban, és akkor békében távozhatnak az ország északnyugati, terroristák kezén lévő részébe.

A Dzsaish Al-Iszlam nem akarja elhagyni Dumát, de hajlandó átadni fegyvereit és elfogadná, hogy orosz katonai rendőröket helyezzenek a városba. Orosz részről azonban egyelőre nem mutatkozik hajlandóság arra, hogy másfajta egyezséget kössenek az iszlamista szervezettel, mint más csoportokkal, vagyis hogy a lakosság maradhat, de az iszlamisták és azok, akik még szeretnének, Északnyugat-Szíriába távoznak.

A várost körbezárták a kormányerők, és a szíriai kormány szombaton közölte, a terroristák utolsó enklávéját is vissza akarja szerezni.

Az elmúlt öt hétben 1600 civil vesztette életét a kelet-ghoutai harcokban, és az iszlamista csoportok kétharmada már beleegyezett, hogy feladja állásait.

Tíz nap alatt 145 ezer embert főként civileket evakuáltak a Damaszkuszhoz közeli térségből, amely 95 százalékban már a szíriai hadsereg ellenőrzése alatt áll.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑