2018. 12. 21.

Megaprojekt: a Nagy Egyiptomi Múzeum

A piramisoknál járunk Kairó mellett, ahol hamarosan elkészül a Nagy Egyiptomi Múzeum. Ötezer ember dolgozik ezen a megaprojekten.

Ez egy különleges hely, mintegy 100 ezer műkincs több mint 50 ezer négyzetméteren. Itt, legelőször a világon teljes pompájában csodálhatjuk meg a Tutanhamon kincsek összes darabját. A fáraó több mint háromezer évvel ezelőtt uralkodott Egyiptomban.

Különleges partnerség hozta létre ezt a nem mindennapi projektet. Japán és egyiptomi tudósok dolgoznak együtt, hogy megőrizzék és helyreállítsák az egyiptomi régiségeket, amelyeket az új múzeumban állítanak majd ki.

Az egyik laborban például faanyaggal foglalkoznak, és japán 3D scannereket használnak. Ezek nélkülözhetetlen eszközök a szakemberek számára.

– Ez segíti azt, hogy azonosíthassuk a különböző típusú fákat. Ez alapján összeállítjuk az ókori Egyiptomban használt faanyagok listáját – mondta a labor vezetője, Jillan Mahmoud.

– Tutanhamon a történelem egy fontos alakja, és nagyon izgalmas számomra a több mint háromezer évvel ezelőttről származó fával foglalkozni – mesélte egy japán szakember, Okada Yasushi.

A Nagy Egyiptomi Múzeum lesz a legnagyobb olyan intézmény Afrikában, ami egy adott kultúrával foglalkozik.

– Büszkén mondhatjuk, hogy már több mint 45 ezer műkincset átszállítottunk, és elvégeztük ezek konzerválását és regisztrálását is – közölte a múzeum vezetője, Tarek Tawfik.

A Nagy Egyiptomi Múzeum 2020-ban nyitja meg kapuit. Ez várhatóan megnöveli az Egyiptomba látogató turisták számát is.

Euronews

Sharing is caring!

, ,




Back to Top ↑