Cadmus fordítás Cadmus

Megbénították Pakisztánt az Istenkáromlás miatt elítélt nő felmentése miatti tüntetések

2018. 11. 03.

Megbénították Pakisztánt péntekre az istenkáromlás vádjával halálra ítélt keresztény nő szabadlábra helyezését elrendelő ítélet miatt harmadik napja tartó tüntetések.

Zárva tartanak az iskolák, a hivatalok, az üzletek, akadozik a közlekedés, miután a tüntetők a nagyobb városokban autópályákat és vasútvonalakat torlaszoltak el. Az Iszlámábádba vezető négy út közül hármat az TLP aktivistái eltorlaszoltak, és nem engedik át a járműveket. Az aktivisták gépkocsikat gyújtanak fel és boltokat fosztogatnak. Iszlámábádban és Lahorban pénteken leállították a mobiltelefon-szolgáltatást is.

A kormány erőfeszítése, hogy tárgyaljon a helyzet megoldásáról a tüntetéseket szervező Tehrík-i-Labbaik Pakisztán (TLP) nevű iszlamista párt vezetőivel, péntekre virradóra zsákutcába jutott. A TLP vezetője, Hadim Rizvi pénteken megerősítette, hogy megszakadtak a kormánnyal folytatott tárgyalások, és ígéretet tett a tüntetések folytatására.

A tüntetések szerdán kezdődtek, miután a legfelsőbb bíróság elrendelte a 2010 óta halálsoron lévő Ászija Bibi szabadon engedését.

„Nem hagyjuk abba, amíg a halálos ítéletet eltörlő bírákat fel nem mentik, és Bibit nem akasztják fel” – mondta támogatóinak Rizvi Lahorban.

Rizvi követei azt kérték a kormánytól, hogy a nő ne hagyhassa el az országot, Favad Sodri tájékoztatási miniszter viszont az közölte, hogy a kabinet nem fogad el semmilyen diktátumot.

A családanyát annak idején azért jelentették fel, mert állítólag sértő megjegyzést tett Mohamed prófétára. Istenkáromlásért 2010-ben rövid tárgyalás után halálra ítélték. Egy lahori főbíróság 2014-ben jóváhagyta a korábbi ítéletet. A nő és a családja végig kitartott az ártatlansága mellett.

Az ügy nagy visszhangot keltett világszerte, annak idején XVI. Benedek pápa is kérte a nő szabadon bocsátását. Pakisztánt erősen megosztotta az ítélet, két politikust, akik segíteni akartak az asszonynak, meggyilkoltak.

Gulam Musztafa ügyvéd, aki a Bibit annak idején istenkáromlásért feljelentő pandzsábi papot képviselte, kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy a bírák vonják vissza a Bibi szabadlábra helyezésére vonatkozó döntést. A bíróság nem közölte, mikor fogadják be a kérvényt, de a folyamat tovább késleltetheti a nő szabadon bocsátását.

A hatóságok közölték, hogy fokozták a biztonsági intézkedéseket a büntetés-végrehajtási intézmény körül, ahol Bibit őrzik. A börtönt nem nevezték meg. Csütörtökön büntetés-végrehajtási vezetők közölték, hogy a múlt hónapban előállítottak két foglyot, akik meg akarták fojtani Bibit. A két férfi kihallgatása jelenleg is folyik.

A nő családja csütörtök estig várta Bibi szabadon bocsátását. Férje október közepén tért vissza Nagy-Britanniából a gyerekekkel, és várják az elengedését, hogy együtt utazzanak el Pakisztánból. A család nem közölte, hová kívánnak utazni, Franciaország és Spanyolország ajánlott fel nekik menedékjogot.

MTI, Magyar Idők

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑