Cadmus fordítás Cadmus

Megdöbbent a szudáni kormányfő, hogy az ország vezetője találkozott Netanjahuval

2020. 02. 05.

Élesen bírálta Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök szerdán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, az arab ország civil-katonai szuverén tanácsa vezetőjének február 3-i ugandai találkozóját.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Hamdok feldúltan reagált a történtekre. Kijelentette: Szudán külpolitikája kormánya illetékességébe tartozik.

Hamdok mellett több szudáni tisztségviselő, politikai pártok vezetői és közéleti személyiségek is tudatták: meglepődtek azon, hogy Burháni találkozott Netanjahuval, amiről csak Netanjahu bejelentéséből értesültek, aki arról beszélt, hogy Izrael és Szudán az ellenségeskedés hosszú időszaka után elhatározta kapcsolatainak normalizálását.

Hamdok kormánya közölte, hogy nem tájékoztatták előzetesen, csak a sajtóból értesült a történtekről.

Burháni tábornok Szudán de facto vezetője, mióta tavaly tavasszal eltávolították a hatalomból az országot 30 éven át irányító Omar el-Besír elnököt.

A kormányfő ugyanakkor üdvözölte Burháni kedd esti nyilatkozatát, amelyben Szudán támogatásáról biztosította a palesztin nép saját állam létrehozására vonatkozó törekvéseit.

Szudán az Arab Liga tagjaként csatlakozott a szervezet kairói tanácskozásának többi résztvevőjéhez, és elutasította a Donald Trump amerikai elnök által bemutatott közel-keleti béketervet.

Az ellenséges viszony rendkívül hosszú időszakra nyúlik vissza Szudán és Izrael között: a Kartúmban 1967. szeptember 1-én megtartott arab csúcsértekezlet “három nem” néven elhíresült döntése értelmében az arab országok nem ismerik el a zsidó államot, nem tárgyalnak vele, és nem kötnek békét Izraellel. Izrael azóta is biztonsági fenyegetésként tekint Szudánra, és a két ország között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑