Cadmus fordítás Cadmus

Megegyeztek az iszlamisták a pakisztáni kormánnyal

2020. 11. 17.

Befejezték kedden a Franciaországban ismét kiadott, Mohamed prófétáról készült karikatúrák ellen tüntető keményvonalas iszlamisták a demonstrációkat Pakisztánban azt követően, hogy megegyezésre jutottak az iszlámábádi kormánnyal.

A Tehrik-i-Labbaik (TLP) nevű pakisztáni radikális iszlamista mozgalom szóvivője, Idzsáz Asrafi újságíróknak azt mondta, a megegyezés értelmében a parlament néhány hónapon belül napirendre tűzi a diplomáciai kapcsolatok megszakításának ügyét Párizzsal, és várhatóan hazaküldi a francia nagykövetet, támogatja a francia áruk bojkottját, továbbá szabadon engedi a mozgalom őrizetbe vett tagjait.

Hétfőn a tiltakozók a rendfenntartókkal is összecsaptak a főváros közelében, a demonstrálók téglákkal, kövekkel és botokkal támadtak a rendőrökre.

Franciaországban azt követően publikálták a Mohamedet ábrázoló, eredetileg a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilapban megjelent karikatúrákat, hogy október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében megölt és lefejezett egy tanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján bemutatta a képeket a diákjainak.

A meggyilkolt Samuel Paty búcsúztatóján Emmanuel Macron elnök azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

A muszlimok számára Mohamed bármiféle ábrázolása szentségtörésnek számít, a karikatúrák közlése és Macron bejelentése után pedig több muszlim országban tüntetések robbantak ki.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑