Cadmus fordítás Cadmus

Megérkezett Irakba a migránsokat hazaszállító első repülőgép

2021. 11. 19.

Több száz iraki migráns tért vissza hazájába csütörtökön, miután heteket töltött sátrakban a lengyel–belarusz határon.

Az Iraqi Airways iraki légitársaság Minszkből érkező Boeing 747 típusú gépe, fedélzetén 431 emberrel, csütörtökön kora este szállt le az észak-iraki Kurdisztán autonóm régióban fekvő Erbíl repülőterén, ahol több migráns – többségük iraki kurd – szállt ki.

Korábban Natallja Ejszmont, Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök szóvivője azt közölte, hogy a csütörtöki járaton 374 visszatérő utazik. Madzsid al-Kilani Oroszországban akkreditált iraki konzul szerint eddig 430 iraki jelentkezett, hogy haza kíván térni. Az iraki kormány több járatot tervez indítani az önként visszatérni kívánók hazaszállítására.

A gép ezután tovább indult Bagdadba, ahová további visszatérőket szállít – közölte az iraki külügyminisztérium.
Gutiar Adel, az iraki Kurdisztán kormányzatának szóvivője közölte, hogy őrizetbe vettek a gépen utazók között tíz embercsempészt, akit migránsok – közöttük a fehérorosz–lengyel határon tartózkodók – szállításának megszervezésével gyanúsítanak. A szóvivő hozzátette: a kormány a továbbiakban is mindent megtesz, hogy segítse a migránsok önkéntes hazatérését.

A belarusz hatóságok csütörtökön kiürítették a lengyel határ mentén álló legnagyobb migránstáborokat. Többeket egy, a határtól nem messze álló, fűtött raktárba szállítottak át − jelentette a belarusz állami média. A lengyel védelmi minisztérium által közzétett videó szerint viszont néhány száz ember még mindig az egyik határátkelő közelében tartózkodik sátrakban.

A belarusz határon fagyoskodó, Litvániába, Lettországba és Lengyelországba bejutni kívánó migránsok többsége – létszámukat hétezerre becsülik – iraki, főként kurd. Az Európai Unió hónapok óta vádolja azzal Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg a 2020. augusztusi elnökválasztást követő tiltakozások eltiprása miatt elrendelt nyugati szankciókat. A hatodik mandátumára vitatott tisztaságú voksoláson megválasztott államfő tagadja ezt. A vádak szerint Belarusz megkönnyítette a közel-keletiek Minszkbe repülését, és megpróbálta átjuttatni őket az EU határán.

Most több száz bevándorló, akinek nem sikerült átjutnia a határon, visszatér a hazájába. Sajtójelentések szerint sokan panaszkodtak arra, milyen nehéz feltételek között laktak az erdőben, gyakran kisgyermekekkel. Több légitársaság is beleegyezett, hogy nem szállít utasokat Minszkbe Irakból és Szíriából.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑