Cadmus fordítás Cadmus

Megérkezett Jemenbe az első vakcinaszállítmány

Megérkezett a polgárháború sújtotta Jemenbe szerdán az első, koronavírus elleni vakcinaszállítmány az oltások méltányos elosztására létrehozott COVAX-programon keresztül – közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Az ádeni repülőtérre a nap folyamán 360 ezer dózis érkezett a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár vakcinájából.
Az UNICEF szerint először az egészségügyi dolgozókat, illetve a lakosság elsőbbséget élvező rétegeit fogják beoltani.
Jemenbe az év végéig 1,9 millió adag vakcinát várnak a COVAX keretében.

A jemeni hatóságok eddig több mint 4200 fertőzöttet és 880, a Covid-19 betegséghez köthető halálesetet jelentettek. Az ország északi részeit ellenőrzésük alatt tartó síita húszi lázadók ugyanakkor nem tesznek közzé rendszeresen járványügyi adatokat a vírus terjedéséről. Mivel a tesztelési lehetőségek csak nagyon korlátozottan állnak rendelkezésre a háború dúlta országban, ezért szakértők szerint a valós számadatok jóval magasabbak lehetnek a hivatalosan közöltnél.

A COVAX programot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a GAVI Vakcinaszövetség vezetésével hozták létre, hogy elősegítsék a kis és közepes jövedelmű országok vakcinához jutását. A program több mint a 90 százalékát teszi ki az AstraZeneca védőoltása, amelynek beszerzése az indiai exportkorlátozások miatt nehézségekbe ütközik. India gyártja ugyanis az oltóanyag jelentős részét, de a járvány újabb hulláma miatt saját lakosságának immunizálására akarja felhasználni azt.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. A konfliktus következtében az ország lakosságának 80 százaléka segélyre szorul, több millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑