Cadmus fordítás Cadmus

Megérkezett Ruandába a Líbiából evakuált migránsok első csoportja

2019. 09. 27.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szeptember 10-én közölte, hogy Ruanda Líbiában rekedt migránsokat és menekülteket fogad be átmeneti jelleggel az UNHCR és az Afrikai Unió képviselőivel kötött megállapodás keretében.

Olivier Kayumba, a katasztrófavédelmi és bevándorlási ügyekben illetékes minisztérium államtitkára az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a Ruandában maradni kívánó menedékkérők menekültstátuszt kaphatnak.

Az elképzelés szerint a világszervezet menekültügyi főbiztossága segítséget nyújt Ruandának a menedékkérelmi eljárások lefolytatásában, a menekülteket megillető védelemre jogosult embereket aztán áttelepítenék harmadik országokba. Bizonyos számú menekültet Ruanda tartósan is befogadna. Az elutasított migránsokat azonban az UNHCR segítségével hazatelepítenék.

A kigali hatóságok szerint a közép-afrikai ország nem kapott pénzt a menekültek befogadásáért. Az első csoport tagjai – köztük nők és gyermekek – rossz egészségi állapotban érkeztek meg a konfliktus sújtotta Líbiából.

Az embereket Kigalitól 60 kilométerre szállásolják el. Babar Beloch, az UNHCR szóvivője szerint a menedékkérők tetszésük szerint ki-be járhatnak a létesítményből. Hozzátette: van remény rá, hogy Ruanda a kezdeti 500 menekülten felül is hajlandó lesz befogadni embereket átmeneti jelleggel.

Charlie Yaxley, az UNHCR egy másik szóvivője elmondta: a főbiztosság sürgeti a nemzetközi közösséget, támogassa a ruandai tranzit központot, egyben hasonló javaslatokkal álljon elő avégett, hogy a menekülteket biztonságos helyre evakuálják Líbiából.

Az UNHCR saját közlése szerint 2017 óta több mint 4400 menekültet telepített át a fegyveres konfliktus sújtotta Líbiából. A főbiztosság becslése szerint jelenleg 50 ezer menekült tartózkodik Líbiában, jelentős részük a Földközi-tengeren keresztül Európába szeretne jutni. Azok, akiket a líbiai rendvédelmi szervek vagy a parti őrség egységei feltartóztatnak, gyűjtőtáborokba kerülnek. Ezekben az ENSZ szerint embertelen körülmények uralkodnak. Sokan viszont embercsempészek és emberkereskedők áldozatai lesznek.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑